Milliárdos tőkeemlés előtt a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
1,8 milliárd euró értékű tőkeemelésre lenne szüksége a Raiffeisennek a Berenberg elemzője szerint, ahhoz, hogy meg tudjon felelni a Bázel III tőkekövetelményeinek. Az elemzőház számításai szerint összesen 2,5 milliárd euró tőkehiány van a banknál, amit 2014 végéig kell pótolnia a pénzintézetnek. Ennek egy részét a bank profittermelése adná, a maradék részt kellene részvénykibocsátással pótolni. A Raiffeisen a keddi kereskedést végül 0,8 százalékos mínuszban fejezte be, holott nap elején még 2 százalék felett drágult.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisennek 1,8 milliárd euró értékben kellene tőkét emelnie ahhoz, hogy visszafizesse a válság alatt kapott 1,75 milliárd euró összegű állami tőkeinjekciót, írja a Berenberg elemzője Eleni Papoula az ügyfeleinek küldött kommentárjában. Ezzel tudná elérni a bank, hogy teljesítse a 10 százalékos Bázel III szerinti tőkemegfelelési előírást, amit az Erste a tegnap bejelentett 660 millió euró értékű tőkeemelésével el fog érni.

Az idei első negyedévben a Raiffeisen Bázel III szerinti tőkemegfelelési rátája 7 százalékon állt, és ahhoz hogy elérjék a 10 százalékos szintet, még körülbelül 2,512 milliárd euróra van szüksége a banknak. 2014 végéig a hitelintézet eredménye 739 millió euróval nőhet a Berenberg számításai szerint, ez adja ki az 1,773 milliárd eurós plusz tőkeszükségletet. Ezt pótolhatná új részvények kibocsátásával a bank, ami azonban a meglévő tulajdonosok részesedését hígítaná fel.

A Berenberg elemzői úgy gondolják, hogy a piac és a szabályozók is kikényszerítik, hogy a Raiffeisen is kövesse az Erste hétfőn bejelentett lépését. Az elemzőcég 22 eurón hagyta a Raiffeisenre vonatkozó célárát, emellett pedig eladási ajánlást rendel a részvényhez.

A hírek hatására a részvény 0,8 százalékkal csökkent nap végére, pedig kedd reggel még 2 százalék feletti pluszban is tartózkodott. Ezzel pedig közel került a Berenberg célárához, ami szerencsés esetben meg is állíthatja az idei évben látható csökkenő trendet. Ha viszont ez is elesik, akkor még mélyebbre süllyedhet az árfolyam.

A Raiffeisen árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo