Befellegzett a Nabucco-nak

Vágólapra másolva!
Valószínűleg befellegzett a Nabucco-projektnek, miután az OMV ma közölte, hogy az azeri Shah Deniz II konzorcium nem a Nabucco-Nyugat projektet választotta az Európának szánt földgáz szállításához. A gáz így a Transz-Adria vezetéken (TAP) keresztül juthat el a kontinensre, Görögországon és Albánián keresztül juttatva el a gázt Olaszországba. A Mol az FGSZ Zrt-n keresztül tulajdonos a Nabucco-ban, azonban a magyar olajcég már korábban is azt fontolgatta, hogy kiszáll a projektből. A Mol számára akár még kedvező is lehet a döntés, hiszen így források szabadulnak fel, amit akár a kutatási és kitermelési üzletágra is fordíthat a társaság.
Vágólapra másolva!

Az OMV ma közölte, hogy az azeri Shah Deniz II konzorcium nem a Nabucco-Nyugat projektet választotta az Európának szánt földgáz szállításához. A gáz így a Transz-Adria vezetéken (TAP) keresztül juthat el a kontinensre, Görögországon és Albánián keresztül juttatva el a gázt Olaszországba, majd onnan tovább Nyugat-Európa felé.

Az azeri konzorcium a magasabb olasz és görög gázárakkal indokolta, hogy a TAP-ot választotta végül a Nabucco-val szemben, kommentálta az OMV a döntést, hozzátéve, hogy természetesen elfogadják azt. "A Nabucco projekt ezzel számunkra vége", nyilatkozta Gerhard Roiss vezérigazgató egy gyorsan összehívott sajtótájékoztatón.

A Nabucco-Nyugat és a Transz-adriai vezeték tervezett nyomvonala

Forrás: F.A.Z.
Forrás: F.A.Z.

A Nabucco projektet már 2002 óta tervezik, és 2010 márciusára már minden résztvevő ország ratifikálta a megállapodást, mégis folyamatosan csúszott a beruházás, és a költségek is megduplázódtak az időszak alatt. A partnerek végül arról állapodtak meg, hogy az eredeti tervekhez képest egy rövidebb verzióban valósítják meg a vezetékrendszert, így Törökország nyugati határától indult volna a Nabucco-Nyugat vezetékrendszer, annak kapacitása pedig kisebb, 10-12 milliárd köbméter lett volna évente. A Shah Deniz II konzorcium még 2012 júniusában nyilatkozott úgy, hogy a Nabucco-Nyugat vezeték is potenciális esélyes a Közép- és Nyugat-Európa felé értékesítendő gáz szállítására.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az OMV mellett érintett a Mol is, azonban arról már korábban felröppentek pletykák, hogy a magyar olajcég kiszállna a projektből. Még tavaly áprilisban jelentette be a Mol, hogy kész eladni a Nabucco-ban meglévő részesedését, a folyamatosan emelkedő költségek és az ellátást biztosító földgázmezőkkel kapcsolatos bizonytalanságok miatt, de akkor nem akadt érdeklődő.

Szeptemberben pedig 2 százalékkal csökkent a Mol részesedése a projektben, mivel a magyar cég nem fizette be a negyedéves 3 millió euró értékű hozzájárulását. Ezért a hír a Mol számára akár kedvező is lehet, hiszen így felszabadulnak olyan források, amiket a vállalat akár a társaság szempontjából jelentős potenciállal rendelkező kutatási és kitermelési projektekre fordíthat.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az OMV árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo