Nem lehet leállítani a kémgépezet leleplezését

Vágólapra másolva!
A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szerint bármi is történik Edward Snowdennel, a kiszivárogtatás folytatódni fog.
Vágólapra másolva!

Erről az információk kiszivárogtatására létrehozott WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange nyilatkozott vasárnap. Assange szerint Edward Snowden gondoskodott arról, hogy eltűnése esetén se szakadjon meg az amerikai hatóságok nagyüzemi megfigyelőrendszerét leleplező dokumentumok nyilvánosságra hozatala - számolt be a Reuters hírügynökség.

Assange nyilatkozatában bírálta az Egyesült Államokat, amiért az a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelőrendszerének leleplezései miatt bevonta az egykori amerikai titkosszolgálati alkalmazott útlevelét. A WikiLeaks alapítója szerint az Egyesült Államok kormánya bármilyen nyomást is gyakorol Snowdenre, már nem tudja megakadályozni a további információk kiszivárogtatását.

Glenn Greenwald, a brit Guardian lap újságírója a múlt héten arról számolt be, hogy Snowden több embernek is eljuttatta a birtokában lévő dokumentumok titkosított változatait. Ha a kiszivárogtatóval bármi történik, a fájlokat birtokló személyek megkapják az információk dekódolásához szükséges jelszavakat.

Julian Assange jelenleg Ecuadon londoni követségén él, hogy elkerülje hazájának, Svédországnak való kiadatását, ahol nemi erőszakkal vádolták meg. A titkosszolgálati munkáját feladó, jelenleg érvényes okmányok hiányában a moszkvai Seremetyevo reptéren tartózkodó Edward Snowden is Ecuadorban kérne magának menedéket. Ehhez azonban el kellene jutnia a helyi ecuadori követségre, ahhoz viszont ki kell jutnia a moszkvai repülőtérről - sorsa így jelenleg az orosz hatóságok kezében van.