Súlyos teher az új adó a bankoknak a Fitch szerint

Vágólapra másolva!
A külföldi bankok még jobban elfordulhatnak Magyarországtól az unortodox gazdasági intézkedések és adók miatt. A Fitch minősítő a legutóbb bejelentett bankadón akadt ki leginkább, ami miatt szerinte a külföldi pénzintézetek elkötelezettsége tovább csökkenhet. A bankszektor pedig harmadik éve lehet veszteséges a gyenge növekedés, a magas kockázatok miatt, nem számolva a legújabb adókat
Vágólapra másolva!

A Varga Mihály által múlt hét szerdán bejelentett egyszeri, 75 milliárd forintos tranzakciós adó befizetése a bankrendszer adózás előtti profitjának negyedét tünteti el - véli a legfrissebb elemzésében a Fitch hitelminősítő. A társaság úgy véli, a bankszektor az új adók nélkül is veszteséges lehet idén. A terhek vélhetően bankról bankra másképp terülnek majd el. A nagyobb bankok, melyek meghatározó piaci jelenléttel rendelkeznek Magyarországon el fogják látni az itteni leányaikat megfelelő tőkeinjekcióval, ahogyan azt tették 2011-ben és 2012-ben.

A Fitch minősítő szerint a bankok nem fogják tudni áthárítani a 75 milliárd forintos egyszeri tételt, mivel a visszamenőlegesnek számít, legalábbis a számítások ezt mutatják. Az OTP esetében ez a tétel mintegy 16 milliárd forintra rúghat.

Az adók viszont arra késztethetik a külföldi tulajdonú bankokat, hogy tovább csökkentsék elkötelezettségüket Magyarország iránt és a leányvállalataik iránt. A kiszámíthatatlanságot növeli az is a Fitch szerint, hogy az új egyszeri adó az évente befizetett 120 milliárd forintnyi adón felül terheli a szektort, melyet egyébként 2013-ban meg akartak felezni az eredeti tervek szerint.

A Fitch szerint az olasz Intesa Sanpaolo, a CIB anyabankja már utalt arra, hogy a magyarországi jelenlétét tovább csökkentse, mivel a működési és a szabályozási környezet túlságosan nagy kihívást jelent számukra. A kelet-közép-európai régióban Magyarországon a legalacsonyabb a külföldi bankok elkötelezettsége a leánybankjaik iránt.