Vágólapra másolva!
Hamarosan vége lehet a kötvénypiacokon látható korrekciónak, és a kötvények árfolyama újra megindulhat felfelé. Az elmúlt hetek nagyobb árfolyamzuhanásai után pedig remek beszállási lehetőségek alakultak ki az amerikai bóvlikötvények piacán, így érdemes lehet bezsákolni az átlagosnál kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető vállalati papírokból. Ezt állítják a neves BlackRock elemzői, akik szerint, ha folytatódik az amerikai gazdaság javulása, az még vonzóbbá teheti ezeket az eszközöket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben annyit esett a bóvlikötvények árfolyama, hogy érdemes lehet elgondolkodni az ezekbe az eszközökbe történő visszaszálláson. Ezt állítják a BlackRock elemzőház szakértői, akik szerint az árfolyamok esése után kiváló vételi lehetőségek adódtak az átlagosnál kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető bóvlikötvények piacán.

Az utóbbi hetekben óriási méretű tőkekiáramlás zajlott a kötvénypiacról - így az amerikai bóvlikötvények piacáról is -, ami a hozamok emelkedésével, és az árfolyamok csökkenésével járt együtt, jelentősebb veszteségeket okozva a kötvénytulajdonosoknak. Sokan egyenesen attól tartanak, hogy véget ért az amerikai kötvénypiaci rali, és felkészülhetünk a kötvényhozamok tartósabb emelkedésére.

A kötvénypiacról zajló menekülést jól példázza, hogy a legnagyobb, befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkező amerikai vállalatok kötvényeit tömörítő ETF árfolyama óriásit zuhant az elmúlt hetekben, de a legnagyobb amerikai bóvlikötvény ETF árfolyama is hasonló méretű mélyrepülést szenvedett el.

Forrás: Origo

Az elmúlt évek nagy kötvénypiaci ralijának jelenleg megfigyelhető kisebb korrekciója következtében a bóvlikötvények hozama és a biztonságosnak tekintett tízéves államkötvény hozama közötti különbség összeszűkült, és a hosszú távú átlag alá került. Ez úgy történhetett, hogy a tízéves állampapírok hozama nagyobb mértékben emelkedett, mint a bóvlikötvényeké.

A spread szűkülése viszont megfordulhat, és az amerikai bóvlikötvények hozamfelára újra megnövekedhet, ami vonzóvá teheti őket a befektetők számára - véli a BlackRock. Ez a spread úgy tud bővülni, ha a tízéves kötvények hozama gyorsabban kezd csökkenni, mint a bóvlipapíroké. A szakértők szerint, ha folytatódik az amerikai gazdaság javulása, az a vállalatok eredményeinek javulásán keresztül csökkentheti a nemfizetés kockázatát, mely növelheti a keresletet a bóvlikötvények iránt.

Forrás: Origo

Jeffrey Gundlach, híres kötvénypiaci szakértő a BlackRock elemzőihez hasonló véleményt fogalmazott meg néhány nappal korábban. Gundlach rendkívül optimista az amerikai államkötvényekkel kapcsolatban, és szerinte az elmúlt hetek "likvidálási hullámának" vége, és folytatódhat a kötvénypiaci rali. Várakozásai szerint a tízéves amerikai államkötvény hozama 1,7 százalékra fog csökkenni év végére, ami a jelenlegi kétéves csúcsok közeléből kissé bátor kijelentésnek tűnik.

Forrás: Origo

Hogyan működnek a kötvények?

A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.

Ha például ez a kupon két százalékos és a kötvényt mondjuk annak 100 forintos névértékén vásároljuk meg, akkor a kötvény hozama is két százalékos számunkra. Ha azonban a kötvény futamideje közben megváltozik a véleményünk a kötvény kibocsátójáról, például valamilyen okból már kevésbé bízunk meg benne, mint korábban, akkor valószínűleg el akarjuk adni a kötvényünket.

Ha nagyon szabadulni szeretnénk a kötvénytől, már a 100 forintos névértéke alatt is hajlandóak leszünk megválni tőle (leesik a kötvény árfolyama). Aki viszont tőlünk például 98 forintért megveszi a kötvényt, annak a 100 forintos névértékre vetített 2 százalékos hozam már nem 2 százalékos hozam lesz, hiszen csak 98 forintot fizetett érte. Az árfolyam esése tehát növelte a kötvény hozamát. Ugyanezen logika mentén a kötvény árfolyamának emelkedése a hozam csökkenését jelenti.
Ha egy kibocsátó kötvényeinek csökken a hozama, az legtöbbször azt jelenti, hogy nő a bizalom a kötvény kibocsátója irányában, a hozamemelkedés ezzel szemben bizalomvesztést jelent. Ennek magyarázata egyszerű: a kötvény árfolyama a gyakorlatban akkor emelkedik (hozamcsökkenés), ha megnő a kereslet iránta, a kínálat pedig ezzel nem tart lépést. Ha oksan akarnak szabadulni egy kibocsátó kötvényétől, akkor annak a túlkínálat miatt esik az árfolyama (emelkedik a hozama).