Megleckéztetnék a gyógyszergyártókat a kínaiak

Vágólapra másolva!
Újabb iparágat szemeltek ki maguknak a kínai hatóságok a gyógyszerszektor személyében, azzal vádolva a cégek egy részét, hogy megállapodtak az árakban, ezzel megsértve a törvényeket. A héten ez már a második ilyen vizsgálat, ugyanis korábban az élelmiszergyártókat pécézték ki maguknak a szabályozók. A háttérben az állhat, hogy a kormány alacsonyabb árakat szeretne látni, hogy ezzel is az emberek kedvében járjon.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok most a gyógyszerszektort vonják alapos vizsgálat alá, mivel állítólagosan a cégek megegyeztek abban milyen árakat alkalmaznak egyes termékeikre, ezzel pedig megkárosították a vásárlókat. A vizsgálat 60 hazai és nemzetközi céget érint, többek között olyan óriásokat is, mint a GlaxoSmithKlein (GSK) vagy a Sandoz.

Ez már a második ilyen jellegű intézkedés a szabályozók részéről, ugyanis kedden nagy élelmiszer vállalatokat - köztük a Danone-t és a Nestlét - vádoltak meg azzal, hogy megsértették a monopolellenes törvényeket.

A hatóságok vélhetően azt vizsgálják, hogy van-e különbség a Kínába importált, és a többi piacon forgó hasonló készítmények árai között, írta a Securities Daily kínai lap. A GSK arról számolt be csütörtökön, hogy ők is csak a kínai sajtóból értesültek a hírről, a szabályozóktól semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak. A Securities Daily külön írásában arról is beszámolt korábban, hogy Csangsa városában egy GSK vezető ellen nyomozás indult "gazdasági bűncselekmény" vádjával. A brit cégtől úgy nyilatkoztak, értesültek a vizsgálatról, de eddig letartóztatásra még nem került sor, és még mindig tisztázatlan mit is keresnek pontosan.

Ezzekkel a vizsgálatokkal a kormány vélhetően azt szeretné elérni, hogy az egészségügy kevesebbe kerüljön az átlag kínai embereknek, nyilatkozta Shaun Rein a China Market Research elemzője a Financial Times-nak. Hozzátéve, hogy ez egy figyelmeztetés lehet a gyógyszergyártóknak, hogy a kabinet alacsonyabb árakat szeretnének kicsikarni.

Ugyanis Peking már régóta küzd azért, hogy bizonyítsa, emelkedik az átlagos életszínvonal, de az időről-időre felbukkanó élelmiszer- és gyógyszerminőségi problémák nehezítik ezt a törekvését. 2008-ban egy melaminnal szennyezett tejpor hat csecsemő halálát okozta, és százezreket betegített meg, ami megrengette a fogyasztók bizalmát a kínai gyártók termékeiben. Ez pedig a külföldi gyártók termékei felé terelte a fogyasztókat, akik sokkal magasabb árat is hajlandóak fizetni ezekért a készítményekért, mert azokat biztonságosabbnak vélik.

A GlaxoSmithKlein nem reagált a megjelent hírekre, az eufórikus nemzetközi hangulatban több mint 3 százalékkal emelkedik, amivel sikerült is áttörnie 50 napos mozgóátlagát.

A GlaxoSmithKlein árfolyama (London)

Forrás: Origo