Vége a nyersanyagár-robbanásnak

Vágólapra másolva!
Véget ért az elmúlt évek nagy nyersanyagpiaci ralija, és felkészülhetünk az árfolyamok tartósabb esésére. Ezt állítják a Credit Suisse svájci bankház szakértői, akik szerint elsősorban a kínai gazdasági növekedés lassulása teheti be a kaput a nyersanyagpiaci eszközök előtt. Az elemzők szerint az olaj árfolyama nyomás alatt maradhat, de a gazdasági folyamatokra érzékenyen reagáló réz is tovább gyengélkedhet.
Vágólapra másolva!

Kína lassulása okoz gondokat

Vége a nyersanyagpiacok utóbbi években látott szárnyalásának a Credit Suisse elemzői szerint, akik úgy vélik, hogy a nyersanyagárak legalább az év végéig nyomás alatt maradhatnak. A szakértők szerint a legtöbb nyersanyagpiaci árfolyam elmúlt években látott kéz a kézben történő együttmozgásának ideje lejárt, és az egyes eszközök külön utakon fognak járni mostantól. Ezért a befektetőknek minden eszközt külön-külön kell majd követni - írja a BusinessInsider.

Az utóbbi hetekben egyre többször hallani olyan hangokat, melyek a nyersanyagpiaci árfolyamok tartósabb zuhanására figyelmeztetnek. Néhány héttel korábban a Világbank gazdasági vezetője adott hangot ezen véleményének, amikor erre figyelmeztette a nagy nyersanyag-exportőr országokat.

A nyersanyagpiacok gyengélkedése egyik legfőbb oka lehet a világgazdaság - különösen Kína - szenvedése, mely továbbra is visszafoghatja a nyersanyagok iránti keresletet. A kínai gazdasági növekedés folyamatosan lassul, és már csak 7,5 százalékos lehet a GDP-bővülés idén, holott 2009-ben még kétszámjegyű volt a kibocsátás növekedése.

Forrás: Origo

Mivel Kína számít a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználójának, így az ottani gazdaság alakulása jelentősen befolyásolja a nyersanyagpiaci árakat. Az utóbbi időben felerősödő, kínai hard landinggel kapcsolatos félelmek miatt a nyersanyagpiacok igencsak gyengén teljesítettek az elmúlt hónapokban. Például számos alkalommal "megütötték" a gazdasági folyamatok alakulására érzékenyen reagáló réz árfolyamát, de a többi nyersanyag ára is lefelé szánkázott az idei első negyedévben. A korábban szinte folyamatosan új csúcsokat döntögető olaj piacán megtört a korábbi nagy emelkedő trend, hónapok óta oldalazás, kisebb lecsorgás mutatkozik, és csak az egyiptomi feszültségek hatására tudott újra 100 dollár fölé drágulni a WTI.

Forrás: Origo

Hard landing: A gazdasági ciklusokban "hard landing"-nek nevezik a gazdasági növekedés ütemének jelentős csökkenését. Általában egy recessziós időszak követi a lassulást, de egyelőre Kínában csak arról van szó, hogy a növekedés üteme milyen mértékben lassul az előző években sokszor látott kétszámjegyű bővüléshez képest.


A nyersanyagpiac gyengélkedését mutatja a széleskörű Thomson Reuters nyersanyagpiaci árindex esése is, melynek árfolyama ebben az évben már 10 százalékkal került lejjebb.

Thomson Reuters nyersanyagpiaci árindex (pontban)

Forrás: Origo


Rövid távon gyengélkedhet az olaj

A Credit Suisse elemzői szerint a Brent nyersolaj sem fog remekelni, emiatt az árfolyam következő féléves alakulására vonatkozó várakozásaikat a korábbi 112 dollárról 108 dollárra vágták vissza. A szakértők kételkednek, hogy az amerikai gazdaság javulása elegendő lesz az olajkereslet növeléséhez, ráadásul a feltörekvő piacok gyengélkedése is visszavetheti az olaj iránti igényeket.

Hosszabb távon viszont optimista a bankház, mivel a nagy olajexportőrnek számító Iránt sújtó szankciók továbbra is érvényben maradnak, ami miatt a globális olajkínálat is szűkösebb maradhat. Különösen, ha Irak, Nigéria és Líbia is folytatja olajkitermelésének csökkentését, ami a kínálat csökkenésén keresztül emelheti az olajárfolyamot. A CS szerint a kieső kínálatot a világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia pótolhatja, ha 1,2 millió hordóra emeli fel napi olajkitermelését a harmadik negyedévtől.

Több évre előretekintve tovább nőhet az olajkínálat az amerikai palaforradalom felgyorsulásával. A világ harmadik legnagyobb olajkitermelőjének számító USA korábban soha nem látott mértékben tudta növelni napi kitermelését, és ez a folyamat a palaolajnak köszönhetően tovább folytatódhat.

Az ipari fémek közül a réz a vasérccel együtt tovább gyengélkedhet, ha Kínában valóban elkezdenek átállni a beruházásvezérelt növekedési modellről a fogyasztás vezéreltre - ahogy a miniszterelnök a héten közölte. Ekkor ugyanis csökkenhet a kereslet a két termék iránt, ami az árfolyamuk csökkenéséhez fog vezetni.

Az arannyal kapcsolatban pesszimizmusuknak adtak hangot az érintettek, és a résztvevők közel fele 1000-1200 dolláros unciánkénti árfolyamot vár a nemesfémre. Ennek alapja az arany elmúlt hetekben mutatott mélyrepülése lehet, amikor az árfolyam nagyobb zuhanás után három éves mélypontjára, 1200 dollár alá esett vissza.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo