Bemutatkozott a "villanykörtés" cég a német piacon

Vágólapra másolva!
Ma kezdte meg tőzsdei pályafutását a Siemensről leválasztott Osram, 24 eurós árfolyam mellett. Mivel a vállalat részvénye a leválasztás miatt csupán 1 napra találta magát a DAX komponensek között, ezért a nagyobb befektetők eladói nyomás alá helyezték a papírt, és közel 2 százalékos mínuszba lökték vissza.
Vágólapra másolva!

Ma van az első nap, amikor a befektetők a Siemensből kivált Osram részvényeivel kereskedhetnek, miután a német vállalat még korábban annak leválasztásáról döntött, létrehozva ezzel a 2,5 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkező céget. A leválasztás úgy valósult meg, hogy a Siemens részvényesek minden 10 papírért cserébe 1 Osram részvényt kaptak, a Siemens azonban ezzel csak a 80 százalékát bocsátotta a villanykörtés cégnek a tőzsdére, a vállalat 20 százaléka továbbra is az ő kezükben marad.

A piacon viszont így meglehetősen furcsa helyzet alakult ki, a Siemens ugyanis részét képezi a DAX indexnek, ezért ma ideiglenesen 31 tagúra bővült a német tőzsdeindex. Holnap azonban már nem lesz tagja az Osram a DAX-nak, a különféle befektetési alapok így nem csoda, hogy gyorsan szabadultak meg a papírjaiktól, az árfolyamra is negatív hatást gyakorolva.

Klaus Patzak, a cég pénzügyi vezetője szerint a következő pár hétben meglehetően instabil lehet az árfolyam, ahogyan arra már korábban is felhívta a cég a figyelmet, ám azt követően beáll majd a részvény értéke a megfelelő szintre, mondta el a Reutersnek. A vezető továbbá hozzátette, hogy az év második felében már jó részvénypiaci teljesítményt vár az Osramtól.

Az Osram árfolyama (Xetra)

Forrás: Investor.hu

A Siemens részvényesei viszont jól jártak a leválasztással, ugyanis az árfolyam már 5,8 százalékos pluszban is járt napközben, holott ennek várható hatását csak 1,8 százalékos pluszra értékelte pénteken a német tőzsde. Ennek oka főleg az lehet, hogy a korábban Siemens üzletágnak számító Osram nem működött túl fényesen, ékes példája ennek, hogy jelentős átszervezésre van szükség a cégnél. A vállalat közel 8 ezer munkahelyet, és 43 gyárából 10-et szüntetne meg a következő három évben, amivel célja, hogy legalább 1 milliárd eurós megtakarítást érjen el.

A Siemens árfolyama (Xetra)

Forrás: Investor.hu