Ismét a görögök borzolhatják a kedélyeket

Vágólapra másolva!
Közel kerültek a görögök ahhoz, hogy mentőcsomagjuk egy újabb, 8,1 milliárd eurós részletét megkapják az EU-IMF-EKB hármastól, írja a Reuters. Azonban az összeget várhatóan nem egy összegben, hanem csak további részletekben utalhatják, ha teljesítik a görögök a vállalásaikat. Hétfőn akár már pont is kerülhet az ügylet végére, ami azért lenne fontos Görögországnak, mert augusztusban 2,2 milliárd euró értékű hitelt kell törlesztenie. A nemzetközi hitelezők azonban ismét egyre idegesebbek Görögországgal kapcsolatban, mert nem haladnak olyan gyorsan a tervezett reformok, mint ahogyan abban előzőleg megegyeztek.
Vágólapra másolva!

Görögország hamarosan megegyezhet az EU, IMF, EKB hármasával a nemzetközi mentőcsomagjának következő, 8,1 milliárd eurós részletének folyósításáról, írja a Reuters. A görögöknek azért lenne fontos, hogy megkapják az összeget, mert augusztusban 2,2 milliárd eurónyi összeget kell törleszteniük. Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn találkoznak Brüsszelben, ahol várhatóan döntenek a görög csomagról is.

A mostani részlet lenne az utolsó nagyobb összeg, amit Görögország kapna a 240 milliárdos mentőcsomagból. Ha mégsem utalnák, el a pénzt a görögöknek, akkor újra a csőd szélére kerülne az ország, és kiújulhatna az utóbbi időben lecsillapodó euró övezeti válság is. Ez pedig ismét nyomás alá helyezhetné a nemzetközi, elsősorban európai pénz- és tőkepiacokat. A május óta látott hozamemelkedés a görög 10 éves kötvényhozamokat is újból 10 százalék fölé hajtotta.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Eddig eredményes tárgyalásokon vagyunk túl, nyilatkozta Poul Thomsen az IMF delegációjának vezetője még vasárnap újságírók előtt. Aki hozzátette, hogy szeretnének még a hétfői Eurogroup-találkozó előtt megállapodni a részletekről. Olli Rehn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa a Reutersnek elmondta, hogy a tárgyalások majdnem befejeződtek, de Athénnak nagyobb hajlandóságot kell mutatnia, hogy elkötelezett a reformok végrehajtásában. Rehn azt is elmondta, hogy további részletekre bonthatják a maradék összeg átutalását, hozzákötve azokat bizonyos eredmények eléréséhez.

A hitelezők ugyanis ismét egyre idegesebbek, mert Görögország csak igen lassú közszférájának megreformálásában. A trojkával folyatott tárgyalások a múlt héten is akadoztak, mivel a görögök nem teljesítették határidőre vállalásukat, hogy 12 500 állami alkalmazottat bocsátanak el, vagy helyeznek át más területekre. Végül szombaton megegyeztek a felek, még néhány hónapot adva Athénnak. Azonban az év végéig még ugyanennyi közalkalmazottat kellene elküldeniük, az új megállapodás szerint.

Emellett a görögök még 3500 rendőrségi alkalmazottat is be kell vonniuk abba a programba, amelynek keretében 150 ezer fővel csökkentik a közalkalmazottak létszámát 2015 végéig. Ebben a programban - amit a mentőcsomag feltételéül szabtak - 25 ezer közszférában dolgozót áthelyeznének, akik 75 százalékát kapnák meg fizetésüknek, amíg nem tudnak nekik új állást felajánlani. Ha 1 évig nem kapnak új munkát, akkor viszont elbocsátanák őket.

Hétfőre újabb tüntetések várhatóak Athénban, miután a rendőrségi dolgozókat is bevonták a tervezett elbocsátásokba. A feszültség már érezhető, mivel az egyik hétvégi találkozó után Athén polgármesterét 5 ember megtámadta, rendőrségi beszámolók szerint.

A találkozókon több témát is tárgyaltak, például, hogy miként foltoznák be azt az 1 milliárd eurós rést, amit az állami egészségbiztosító és a lehetséges adókedvezmények ütnének a költségvetésen.

Az athéni tőzsdeindex májusban két éve nem látott csúcsokig menetelt, azonban az elmúlt időszakban látott kockázatos eszközöktől való eltávolodás a görög részvényeket is érzékenyen érintette.

Az athéni tőzsdeindex értéke (pontban)

Forrás: Origo
Forrás: Origo