Kegyvesztett az iPhone Oroszországban

Vágólapra másolva!
Nem változtat az MTS, Oroszország legnagyobb mobilcége a korábbi stratégián, így az iPhone-ok továbbra is kegyvesztettnek számítanak a szolgáltatónál. Nem úgy a Microsoft és a Nokia, az előbbi cég okostelefonjaiból ugyanis már Oroszországban lassan több fogy, mint iPhone-ból, míg utóbbival komoly megállapodások születnek a 4G hálózat kiépítéséről.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tervezi Oroszország legnagyobb telekomcége, az MTS Telesystems, hogy visszavegye a készüléklistájába az iPhone-okat. A cég vezérigazgatója, Andrei Dubovskov szerint az Apple "üzletpolitikája" az, ami nem teszi lehetővé, hogy ezen változtasson az orosz telekomcég. Azt kifogásolják, hogy az amerikai vállalat általában igen komoly összeget vár el a telekomcégektől, hogy azok egyáltalán forgalmazhassák az iPhone-okat.

Az MTS még 2012 végén döntött úgy, hogy nem kíván tovább "együttműködni" a technológiai céggel, hiszen az iPhone-ok eladása csak veszteséget jelentett számukra. Az IDC felmérése némileg jelzi is, hogy az Apple ezzel veszített részesedéséből az orosz piacon, ami az első negyedévben csupán 8,3 százalékot tett ki az egy évvel korábbi 9 százalék helyett.

Nem maradt azonban zászlóshajó nélkül az MTS, a fő partner ugyanis a Microsoft és a Nokia lett, a Lumia és Windows Phone értékesítések pedig jól szerepelnek mostanában. Utóbbi a piac 8,2 százalékát teszi ki Oroszországban, vagyis szinte ugyanannyi Windows Phone fogy, mint amennyi iPhone az országban. A trend pedig folytatódhat Simon Baker, az IDC elemzője szerint is, aki elmondta a Bloombergnek, hogy még a Nokia telefonok is nagyobb bővülés előtt állnak így, mint az iPhone-ok.

A Nokia számára más miatt is fontos a jó kapcsolat az orosz szolgáltatóval, hiszen például a napokban komoly megbízást nyert el aaz MTS-en keresztül: ahogyan arról beszámoltunk, az MTS a Nokiát bízta meg a negyedik generációs mobilhálózata kiépítésével az ország középső térségében. Bár a megbízás "mindössze" 200 millió dollárt jelent a Nokia hálózatfejlesztéssel foglalkozó üzletága (NSN) számára, a divízió erejét tekintve a 4G szegmensben könnyen elképzelhető, hogy ezzel újabb terület nyílik meg számukra a különféle projektek elnyerésében, akár a további orosz beruházásokban is.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrrás: Investor.hu