Pocsék kilátások: nem menő az asztali PC

Vágólapra másolva!
Újabb pocsék adat érkezett a PC-piac szereplői számára, az IDC jelentése szerint ugyanis 11,4 százalékkal kevesebb PC-t adtak el az előző negyedévben, mint egy évvel korábban. Úgy tűnik, hogy a lakosság egyre inkább a tabletek és okostelefonok irányába fordul, az asztali PC, és laptop vásárlások pedig a vállalatokra lesznek egyre jellemzőbbek. Eljöhet az idő, amikor háztartásonként 1 asztali számítógépre sem lesz már szükség?
Vágólapra másolva!

Fuldokló PC-piac

Képtelen felállni a padlóról a PC-piac, a második negyedévben ugyanis a 11,4 százalékkal estek vissza a számítógép-eladások, derült ki az IDC adataiból. Sorrendben ez már az ötödik negyedév, amikor a piac zsugorodásáról számol be az IDC, utoljára 2012 első negyedévében volt képes bővülésre a piac. Az előző, rekordnak számító 13,9 százalékos visszaesés után pedig a 11,4 százalékos mínusz nem túl sok jót jelent a nagy szereplők számára, a kétszámjegyű visszaesés ugyanis rendkívül fájó pont sok vállalat számára is.

Forrás: Investor.hu

Hiába mutatkozik komoly visszaesés a piacon, a Lenovonál vélhetően nem akkora most a csalódottság, mint a többi nagy számítógépgyártó cégnél, a kínai vállalat ugyanis immár az IDC adatai alapján is a legnagyobb szereplőnek számít, 16,7 százalékos részesedésével. Ennek függvényében érthető is, miért ugrott ma 3,6 százalékot a vállalat árfolyama. Második helyre csúszott vissza a HP, ám a 16,4 százalékkal még szoros versenyben van a Lenovoval. Ezzel szemben a Gartner adatai szerint már a tavalyi harmadik negyedévben átvette a vezetést a kínai cég, ez pedig az óta csak tovább nőtt.

Forrás: Investor.hu

Nem kell a lakosságnak a PC

A szakértők szerint leginkább annak tulajdonítható a gyengélkedés, hogy az okostelefonok és táblagép számos olyan funkcióval is rendelkeznek már, amiért sokan korábban asztali számítógépeket, vagy laptopokat voltak kénytelenek vásárolni. Az okostelefonok és táblagépek árai pedig már nem olyan magasak, ezért hatalmas bővülést tudott mutatni az elmúlt 1-2 évben a piacuk, kihasítva egy jókora szeletet a PC-piacból.

Ezzel együtt várhatóan az irodai környezetben még jó darabig nem fogja a PC-ket igazán tömegesen leváltani más eszköz, ami valamelyest stabilizálhatja egy bizonyos szinten az eladásokat. Fontos viszont kiemelni, hogy a korábbi növekedés motorját jelentő lakossági kereslet bővülése alapvetően megszűnt. A tágabb értelemben vett PC-piac bővülése pedig csak a táblagépek eladásának köszönhetően valósul majd meg.

Forrás: Investor.hu

Bajban vannak az érintettek

Az ilyen nagymértékű piaci zsugorodás természetesen hátrányosan érinti a nagy piaci szereplőket is, nem csak a HP és a Lenovo, hanem a főbb alkatrész-gyártók, így az AMD is bajban van. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a HP tisztában van a rá leselkedő veszélyekkel, folyamatosan próbálja újradefiniálni magát, de legalábbis olyan területeken megvetni a lábát, ahol még komoly növekedést tud felmutatni, például az okostelefon-piacon.

A Lenovo sem tétlenkedik, az utóbbi időben többször is célkeresztbe került a vállalat jelentős készpénzállománya, amiből "bárkit felvásárolhatna" a kínai cég. Sőt, még a Nokia is szóba került korábban, mint a Lenovo lehetséges áldozata, bár a fejleményen egyelőre úgy fest, hogy nem igazán ebbe az irányba haladnak.

Nem érdemes megfeledkezni a Microsoftról sem, akinek a Windows 8 eladásai jelentősen függenek a PC-piac teljesítményétől. Az már csak hab a tortán, hogy több elemzői meg gyakorlatilag "megvádolta" a Microsoftot azzal, hogy a gyengén sikerült Windows 8 miatt került a PC-piac még nagyobb lejtőre, és inkább az Android, vagy iOS operációs rendszereket futtató táblagépek és okostelefonok felé terelte a fogyasztókat.

Végül pedig ott az AMD, ami a klasszikus PC-korszak egyik meghatározó chipgyártójának számított, jelentősen függve az asztali számítógépek eladásaitól. Ennek hanyatlása pedig a gyártót is a mélybe taszította, olyan alternatív lehetőségek után kutatva, mint az Xbox.

Ha pedig AMD, akkor az Intelről sem szabad megfeledkezni, ők a hagyományos PC-piac fuldoklását a szerverchipek gyártásával próbálnák túléléni, ahol nem hogy visszaesés, de kétszámjegyű növekedés várható. Persze nem minden cég tud találni olyan lehetőségeket, mint az Intel, így a PC-piac további szereplői, beszállítói, alkatrészgyártói komoly bajban vannak, amennyiben a visszaesés nagysága ezen a szinten állandósul. Persze a lehetőség mindig adott, hogy újradefiniálja magát egy vállalat, ám ahogy az a Microsoft esetében is egyre nyilvánvalóbb, ehhez sok idő szükséges.

Forrás: Investor.hu