Banktitok kiadhatóságának magyar jogi szabályai (2. rész)

Vágólapra másolva!
Dr. Papp Erika és dr. Turzó Tamara, a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértői, két részes elemzésük első részében általános áttekintést nyújtottak a banktitokra vonatkozó magyar szabályozásról, illetve a banktitok jogszerű kiadhatóságának magyar jog szerinti, három fő esetcsoportja közül kettőt ismertettek. A szakértők az elemzés jelen második részében a banktitok kiadhatóságának Hitelintézeti Törvény szerinti harmadik fő esetkörét, illetve a teljesség igénye nélkül, a banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatás néhány esetét vázolják fel.
Vágólapra másolva!

A Hitelintézeti Törvény által tételesen felsorolt adatkérések esetén, amennyiben az ilyen adatkérések megfelelnek a Hitelintézeti Törvényben lefektetett követelményeknek, a törvény a banktitok megtartásának kötelezettsége alól kifejezetten felmentést ad. Az ilyen esetekben megvalósuló adatszolgáltatás képezi a banktitok kiadhatóságának a magyar jog szerinti harmadik fő esetkörét.

A banktitok megtartása alóli mentesülés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a Hitelintézeti Törvény által tételesen felsorolt adatkérésre jogosult hatóságok pénzügyi intézményhez intézett írásbeli megkeresése esetén, amennyiben a törvényi feltételek fennállnak, a pénzügyi intézményt a banktitok megtartásának kötelezettsége nem terheli a hatóságokkal szemben.

Természetesen a banktitok megtartásának kötelezettsége alóli felmentés főszabály szerint ilyen esetekben sem korlátlan, hiszen a mentesülés kizárólag a banktitok kiadása iránti írásbeli kérelemben megjelölt ügyfél vagy bankszámla, illetve a megjelölt adatfajta vonatkozásában érvényesül - figyelmeztettek a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértői.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ("PSZÁF") a bankszámla megjelölése kapcsán egy korábbi állásfoglalásában kifejtette, hogy a banktitok kiadása iránti kérelemben a bankszámlát nem feltétlenül a bankszámla számának feltüntetésével kell megjelölni. A bankszámla megjelölésének követelményét kielégíti minden olyan bankszámlával kapcsolatos adat kérelemben való rögzítése is, amely alapján az adott bankszámla minden kétséget kizáróan, egyértelműen és félreérthetetlenül beazonosíthatóvá válik.

A banktitok kiadása iránti írásbeli kérelemnek további kötelező tartalmi eleme az adatkérés céljának megjelölése. A PSZÁF kiemelte, hogy a hatósági megkeresésben foglalt banktitoknak minősülő információt a pénzügyi intézmény nem adhatja ki a kérelmező számára, amennyiben a vonatkozó hatósági megkeresésben az adatkérés célja nincs megjelölve.

Ha a Hitelintézeti Törvény szerint banktitoknak minősülő adat kérésére jogosult hatóság vonatkozó írásbeli megkeresése valamennyi kötelező tartalmi elemet tartalmaz, a pénzügyi intézmény a kért adatok kiszolgáltatását nem tagadhatja meg. Emiatt garanciális jelentőségű az a szabály, hogy a Hitelintézeti Törvény szerint adatkérésre jogosult a rendelkezésre bocsátott adatokat kizárólag az adatkéréskor megjelölt célra használhatja fel - hangsúlyozta dr. Papp Erika és dr. Turzó Tamara.

A banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatás néhány esete

Bizonyos, a Hitelintézeti Törvényben meghatározott adatszolgáltatások nem jelentik a banktitok sérelmét. Így értelemszerűen az ilyen adatszolgáltatások jogszerű teljesítése, amennyiben az ok megfelelnek a törvényben támasztott követelményeknek, nem függ a pénzügyi intézmény ügyfele vagy az ügyfél törvényes képviselője által adott felhatalmazástól.

A teljesség igénye nélkül, a továbbiakban a banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatás néhány esetét említjük. Ebbe a kategóriába sorolható például az összesített adatszolgáltatás, vagy a központi hitelinformációs rendszerbe, illetve referenciaadat-szolgáltató részére nyújtott referenciaadat-szolgáltatás.

A banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatásra további példa a hitelintézet által kiszervezett tevékenység végzéséhez szükséges adatátadás a kiszervezett tevékenységet végző részére.

A banktitok cégcsoporton belüli átadásának esetei kapcsán szintén említést érdemel, hogy a magyar jog alapján nem jelenti a banktitok sérelmét, ha a pénzügyi intézmény igazgatóságának írásbeli hozzájárulásával a pénzügyi intézményben minősített befolyással rendelkező tulajdonosnak, vagy az ilyen befolyást szerezni kívánó személy, az üzletág átvételét tervező társaság, illetve az ilyen tulajdonos vagy esetleges jövőbeni tulajdonos által felhatalmazott könyvvizsgálónak, jogi vagy más szakértőnek történik adatátadás.

Az ilyen esetben megvalósuló adatátadás kapcsán megemlítendő a PSZÁF egyik állásfoglalásából kirajzolódó szabály, miszerint ilyen esetben az "információközlés - törvényesen - csak egyirányú lehet. Azaz, a ...bankcsoporttag, átadhatja ügyfelei adatait a... tulajdonosnak, viszont a ... tulajdonos nem adhatja át saját ügyfelei adatait a tulajdonában lévő pénzügyi intézményeknek, befektetési vállalkozásoknak, s nem törvényes az adatátadás az egyes bankcsoporttagok egymás közötti viszonylatában sem". Természetesen ez nem zárja ki, hogy a Hitelintézeti Törvény szerint az ügyfél vagy annak törvényes képviselője által adott megfelelő tartalmú és formájú felhatalmazás alapján a bankcsoporton belül bármilyen irányú adatszolgáltatás történjen.

Végezetül, a magyar jog alapján a banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatás további esete például a pénzügyi intézmény által a pénzügyi intézménnyel szerződéses kapcsolatban levő közvetítő részére, a közvetítő által közvetített pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés teljesítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatás is. A PSZÁF álláspontja szerint ilyen körben megvalósuló adatszolgáltatás esetén "kizárólag arra van lehetősége a pénzügyi vállalkozásnak, hogy a közvetítői feladatok ellátásához (és így az elszámoláshoz) elengedhetetlenül szükséges adatokat adja át a közvetítő részére".

Összegzés

A banktitok kiadhatóságának, illetve a banktitok sérelmét nem jelentő adatszolgáltatásnak a szabályait a Hitelintézeti Törvény tételesen ismerteti. A tételes jogi szabályokat árnyaló garanciális szabályként a PSZÁF egyik állásfoglalásában ugyanakkor külön is kiemelte, hogy a "banktitok birtokosának bárki forduljon hozzá a titok kiadása érdekében különös felelőssége van az ügyféllel szemben, ugyanis a banktitok kiadhatóságának körülményeiről mindig a titok birtokosának kell a lehető legalaposabban meggyőződnie, ezért mindaddig, míg a bank nem győződött meg erről, a banktitok kiadását megtagadhatja" - hangsúlyozta végezetül dr. Papp Erika és dr. Turzó Tamara.