Kedvezményes hitelt kapnak a pénztárgépgyártók

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Banktól kedvezményes állami hitelt igényelhetnek azok a pénztárgépgyártók, amelyek megfelelnek a NAV új követelményeinek. Cserébe az állam azt várja a cégektől, hogy alacsony áron szállítsák a gépeiket.
Vágólapra másolva!

A hitelkonstrukciót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be, a részletekről azonban egyelőre nem szólt. Érvelése szerint az állam így segíti, hogy a pénztárgépgyártók időben elkészüljenek az új típusú, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeréhez kapcsolódni képes termékeik gyártásával.

Jelenleg még csak három cég rendelkezik olyan új típusú pénztárgéppel, amely megfelel a NAV követelményeinek, a miniszter várakozásai szerint azonban az indulásra már tízen lesznek. Az általuk igénybe vehető hitel 100 millió forintos nagyságrendű lehet. A kölcsön abban segítené a cégeket, hogy ne csak a pillanatnyi, hanem a jövőbeni keresletre is számolva már most nagyobb mennyiségben gyártsanak, megkönnyítve ezzel az augusztusi átállást.

A hitelért elvárt alacsony árszint mértékéről a miniszter egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke viszont utalt rá, azt szeretnék elérni, hogy a cégek ne egyszeri bevételi forrásnak, hanem piacszerzésnek tekintsék az átállást, és a gépekhez kapcsolódó későbbi szolgáltatásokból tervezzék a profitjukat.

Becslések szerint augusztus 31-ig összesen 250 ezer régi típusú pénztárgép helyett kell újat beszerezniük a kereskedőknek. Ha a NAV ellenőrei szeptembertől kezdve régi berendezéseket találnak, akkor a bolt tulajdonosa csak abban az esetben kerülheti el a bírságot, ha igazolni tudja, hogy mindent megtett az új gép beszerzéséért.

A boltosok a NAV-hoz fordulhatnak, hogy a gépbeszerzésekhez 50 ezer forintos támogatást kapjanak. Ezzel a lehetőséggel csak az évi legfeljebb 500 millió forint forgalmú vállalkozások élhetnek, és legfeljebb csak öt gépre kérhetnek támogatást.

Az állam így körülbelül 10 milliárd forint értékben támogatja a váltást, miközben Varga Mihály csak idén 45-50 milliárd forint pluszbevételre számít a rendszer bevezetésétől. Korábban 95 milliárd forint volt a tervezett összeg, de mivel a gépgyártók a számukra szabott szűk határidő alatt nem készültek el a fejlesztéseikkel, a bevezetést két hónappal el kellett halasztani, így a bevételi tervek sem teljesülnek.