Íme, egy optimista jóslat Magyarországról

Vágólapra másolva!
A Citigroup elemzője szerint idén 0,6 százalékot nőhet a magyar GDP, jövőre pedig 1,4 százalékot, holott korábban rendre 0,4 és 1,3 százalékos bővülést prognosztizált a szakértő. Az április-májusi kiskereskedelmi adattal magyarázza Gárgyán Eszter az előrejelzés módosítását. A lakossági fogyasztásnak jót tehet az idei évre tervezett további rezsicsökkentés és a közalkalmazottak béremelése is.
Vágólapra másolva!

Optimista hangvételű elemzéssel állt elő a Citigroup elemzője a legfrissebb elemzésében. A szakértő úgy véli, Magyarország idén 0,6 százalékos GDP-növekedést érhet el, míg jövőre 1,4 százalékra is rúghat a bővülés üteme. A Citigroup korábban csak 0,4 százalékos expanziót prognosztizált a 2013-as évre, míg a 2014-esre 1,3 százalékot.

Az elemző szerint a jó április-májusi kiskereskedelmi értékesítési adat már a fordulat jeleit mutatja, ráadásul a negyedik negyedévre tervezett további rezsicsökkentés és a közalkalmazottak bérének növelése mind növelhetik a lakossági fogyasztást. Ma reggel nol.hu arról számolt be, hogy már októbertől jöhet egy 10 százalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentés Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke szerint.

A bankszektort sújtó újabb teher, a megemelt tranzakciós adó és egyéb vállalati terhek miatt tartható lesz 2014-ben is 3 százalék alatti GDP-arányos hiány az elemző szerint. Az inflációra negatívan hat majd a rezsicsökkentés, de a dohánytermékek árának megemelése viszont megemeli azt, így vélhetően az év második felében 1,6-1,9 százalék körül alakulhat a Citigroup elemzője, Gárgyán Eszter szerint az árszintemelkedés nagysága. 2014-ben pedig 3 százalék alatt, 2,6 körüli átlagos inflációra számít a szakember.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsával kapcsolatban kiemelte Gárgyán, hogy további kamatcsökkentésre számít a következő hónapokban. Akkor szakadhat félbe a kamatvágási hullám, ha a piaci nyomás megnőne és a kötvénypiacokról a tőke elkezdene kiáramlani.

Az EURHUF napi grafikonja

Forrás: Origo