Kiesett a pixisből az Apple

Vágólapra másolva!
Másfél év után letaszították az Apple-t a csúcsról a CNBC.com olvasói, legalábbis a pénzügyi tévécsatorna szerint már nem az Apple-re keresnek rá a legtöbben a részvényárfolyamok után kutatva. Ha tartós ez a visszaesés, az újabb jel lehet arra, hogy alábbhagyott a nagy Apple-mánia, ez pedig akár végre meg is nyithatná az utat a részvény lassú felértékelődése előtt.
Vágólapra másolva!

18 hónap után először nem az Apple részvényeire kerestek a legtöbben az egyik legnépszerűbb pénzügyi tévécsatorna, a CNBC weboldalán. A csatorna szerint a trónról a Bank of America taszította le az Apple-t, amely 2012 januárja óta két nap kivételével folyamatosan a leginkább keresett részvény volt. Az a két nap is a Facebook tőzsdei debütálásához volt köthető, de a közösségi média cég körüli felhajtás gyorsan elült, az Apple pedig ismét a legnagyobb érdeklődést vonzó papírrá lépett elő. Nem egyértelmű még persze, hogy csak átmeneti helycseréről, vagy tartós visszaesésről van-e szó.

A CNBC-hez hasonló oldalakat igazán a lakossági befektetők használják az árfolyamok követésére (apropó, az Investor.hu adatoldalán is rengteg piac alakulását követhetjük nyomon), ráadásul joggal feltételezhetjük, hogy legnagyobb részben azokra a részvényekre keresnek a felhasználók, amik szerepelnek a portfóliójukban. Az Apple visszacsúszása ez alapján jelentheti, hogy a magánbefektetők körében is alábbhagyott a nagy Apple-mánia, és sokan már inkább megváltak a részvényüktől.

Ha tényleg így van, az valóban jó jel lehet, bár kár lenne messzemenő következtetést levonni egy ilyen bizonytalan statisztikából. Az Apple ráadásul nem a süllyesztőben tűnt el, pusztán a nagyon nagy érdeklődésre számot tartó részvények között épp nem a legeslegfontosabb papír.

Ezzel együtt újabb apró jelet kaptunk a héten megjelent verizonos iPhone-eladások után, ami arra utal, talán kisebb a negatív meglepetés esélye a kedden zárás után megjelenő gyorsjelentésben, vagy ha lesz is ilyen, a negatív piaci reakció korlátozott lehet az egyre konzervatívabb befektetői várakozások tükrében. Ha pedig a korábbi túlzó optimizmus lassan kifejezett pesszimizmusnak adná át a helyet, az végre az Apple emelkedése előtt is utat nyithat.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu