Cobbler, pandowdy, slump, mik vagytok?

amisütik, amerikai sütemények
Vágólapra másolva!
Ha érezte már magát hülyén, mert az étlapon, neadjisten a gyerekzsúron cobblert kínált valaki, akkor íme a megváltás. Bemutatjuk az összes lustasütit, amelyek elnevezésére bezzeg volt idő és energia.
Vágólapra másolva!

Támogatjuk a morzsasütiket, mert nyári villámédességre kevés jobb ötletünk van. Gyümölcsös, gyors, se tehetség, se gyakorlat nem kell hozzá. Az viszont mégiscsak túlzás, hogy egészen apró különbségek miatt fél tucat nevet kelljen megtanulnunk.

Cobbler, slump, pandowdy, buckle, grunt, betty és crumble.

Cobbler Forrás:Táfelspicc

Cobbler

Egy réteg cukorral és keményítővel kikevert gyümölcs vékony linzertésztaréteggel befedve, majd így kisütve. A tetejét néha tejszínnel, tejföllel is bekenik. (A cikk végén, a crumble-linken megtalálja a tészta pontos receptjét) Sőt, ha friss gyümölcsöt kicsit összetörnek villával, megcukrozzák, és a tetejére kész vajaskekszet törnek, majd hagyják az alját kicsit összeázni a gyümölccsel, a tetejére pedig frissen felvert tejszínhabot kanalaznak, hát, az is egy cobbler, és elég jófajta.

Slump Forrás:Táfelspicc

Slump (vagy grunt)

A cukrozott, keményítővel kikevert gyümölcsréteget nem befedi a tészta, hanem kisebb gombócokat formázva belőle, azok sülés közben belesüllyednek, összeáznak a gyümölcsökkel, tetejük megpirul.

Pandowdy Forrás:Táfelspicc

Buckle

Gyümölcsös piskóta, linzertészta reszelékkel a tetején megsütve.

Brown Betty Forrás:Táfelspicc

Brown Betty

Története egészen 1864-ig nyúlik vissza, és lényegében egy almás crumble.

Pandowdy Forrás:Táfelspicc

Pandowdy

Lényegében azonos a cobblerrel, de a sütési idő felénél a tésztakérget bevagdossák, lenyomkodják és a gyümölcs levével meglocsolva sütik készre. Dekonstruktív cobbler.

A morzsasütik alá nem muszáj keményítővel (esetleg darával) kikeverni a gyümölcsöt, de jobb állaga lesz, felveszi a gyümölcs magas nedvességtartalmát.

A legközismertebb morzsasütiről, a crumble-ről már külön cikket írtunk, amit itt olvashat.