Vágólapra másolva!
Hiába teljesítette az elemzői várakozásokat, és erősítette meg 2013-as terveit a francia Orange menedzsmentje, a telekomcég árfolyama közel 5 százalékos zuhanásban található. A Goldman Sachs elemzőjének tollából napvilágot látó borús vélemény kijózanította a befektetőket, véleménye szerint ugyanis a vállalatra komoly árnyomás helyeződik első számú piacán, ráadásul nagyobb egyszeri kiadással is szembe kell néznie az Orange-nak a második félévben.
Vágólapra másolva!

A várakozásokkal nagyjából összhangban lévő második negyedéves gyorsjelentésről számolt be a nemrégiben France Telecomról Orange-ra átkeresztelt francia távközlési cég. 10,32 milliárd eurós árbevételével gyakorlatilag telibe találta a Bloomberg elemzői konszenzusát. De hasonló a helyzet az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredménnyel, az EBITDA-val is, a 3,29 milliárd euró leheletnyivel haladja meg a várakozást.

Forrás: Origo

A főbb számokat tekintve tehát örülhetnének a befektetők, hiszen sikerült teljesíteni a várakozásokat, azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy éves alapon az értékesítés közel 5, míg az EBITDA csaknem 9 százalékkal esett vissza.

Irány Afrika!

Az elmúlt években az összbevételhez képest egyre inkább háttérbe szorult a telekomcég hazai értékesítése, igaz a francia piac továbbra is domináns szerepet tölt be 46,5 százalékos részesedésével az elmúlt 12 havi adatokat figyelembe véve. A francia mobilpiacon komoly fejtörést okoz a telekomcég számára az Iliad, amely rendkívül olcsó csomagjai révén nagy versenyt generál, ami az árak letörésével jár. A lengyel bevételek is nagy nyomás alatt vannak, helyi leánya, a TPSA tegnap tette közzé nem túl acélos gyorsjelentését.

Az egyéb piacokat lefedő kisebb európai, ázsiai és afrikai piacok azonban egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az értékesítésen belül. Jelenleg a Közel-Kelet és Afrika számít a legnagyobb növekedést felmutató piacának, de az elkövetkezendő években is jelentős bővülést várnak tőle az Orange-nál.

Forrás: Origo

Teljesíthetőek a célok

Kedvező hír a befektetők számára, hogy a menedzsment megerősítette 2013-as célkitűzéseit, ami 0,8 eurós osztalékot foglal magába. Ebből 0,3 eurónyit már december 11-én ki is fizetne a társaság a tulajdonosok számára. Az összeg egyébként megegyezik az elemzői várakozásokkal.

Az Orange pénzügyi igazgatója elmondta, hogy 2014 előtt nem várható a Deutsche Telekommal közös brit leány, az EE tőzsdei debütálása. Ez némi csúszászt jelent, ugyanis korábban még szeptemberi tőzsdére lépést rebesgettek a felek.

Mégis esik az árfolyam...

Hiába sikerült teljesíteni a várakozásokat, és erősítette meg célkitűzéseit a menedzsment, az Orange árfolyama mégis mélyrepülésben található mintegy 5 százalékos mínuszával. Egy 2005-ös adóügye miatt azonban a második félévben 2,15 milliárd eurós adófizetési kötelezettsége akad a vállalatnak, amivel kapcsolatban az Orange vezetése elmondta, hogy nem fog likviditási gondokat okozni. Ennek ellenére a Goldman Sachs elemzője emiatt veszélyben látja a telekomcég adósminősítését, valamint véleménye szerint továbbra is komoly veszélyforrást jelent az Iliad olcsósága.

Az Orange árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo