Megütötték a vegyipari óriást

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb eredményeket ért el a német BASF a második negyedévben, ami pedig még jobban elkeserítheti a befektetőket, hogy a cég csökkentette a globális gazdaságra és ipari termelésre vonatkozó idei  prognózisát is. A BASF részvények árfolyama négy százalék körüli zuhanásban vannak a csütörtöki kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Csalódást keltő eredményekről számolt be a német vegyipari óriáscég a BASF, ráadásul a cég a korábbiaknál nehezebb gazdasági körülményekre számít az év hátralévő részére, így nehéz lesz tartania az idei évi céljait is, habár azokat nem módosították. A hírekre megütötték a vállalat részvényeit a tőzsdén, 4 százalék feletti mínuszba taszítva azt.

A cég pesszimizmusa a globális GDP-növekedéssel, ipari termeléssel, és a vegyipar teljesítményével kapcsolatban azonban nem csak a társaság számára kedvezőtlen, hiszen a gyenge makrogazdasági kilátások az egész vállalati szférának rosszat jelentenek. A lassuló kínai növekedés, a tovább csökkenő európai gazdaság, és a csak mérsékelten bővülő amerikai GDP vezettek ahhoz, hogy a társaságnál visszább vegyenek korábbi előrejelzéseikből. Nem látjuk azt a tényezőt, ami a globális növekedést igazán beindíthatná, nyilatkozta Kurt Bock vezérigazgató a Bloombergnek.

Forrás: investor.hu

A BASF egy részvényre jutó nettó profitja (EPS) több mint 6 százalékkal múlta alul az elemzői konszenzust, míg az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredmény (EBIT) még az EPS-től is nagyobb negatítv meglepetést okozott. Árbevétel alapon viszont csak hajszálnyival vétette el a várakozásokat a cég, az előző év azonos időszakához képest pedig 3 százalékkal növelni tudta bevételeit. Az éves szintű növekedést elsősorban a mezőgazdasági szegmens jobb eredményének köszönheti a vállalat.

Forrás: investor.hu

A társaság eredményességét hivatott javítani korábban indított költségcsökkentési programja is, amitől a vállalat 2015 végéig már 1 milliárd eurós megtakarítást remél. Szintén a profitabilitás növelése érdekében terjeszkednének Ázsiában is. Még júniusban jelentette be a társaság, hogy az ázsiai régióban 10 milliárd eurós beruházást terveznek, aminek egy része a vegyipari egységek bővítését szolgálná a kínai Nanjing és a malajziai Kuantan városában. A befektetés másik része pedig a beszerzés és a kutatás-fejlesztés területén valósulna meg.

A BASF árfolyama nem mutatott idén túl meggyőző teljesítményt, ahogyan az az ábrából is látszik többször volt már a maihoz hasonló mértékű elmozdulás az év során.

A BASF árfolyama (Xetra)

Forrás: investor.hu