Dollármilliárdos ügylet az adóparadicsomban

Vágólapra másolva!
8,6 milliárd dollárért vásárolja fel az Elan Corp nevű céget a Perrigo, ezáltal pedig az ír vállalat gyógyszereinek különböző jogdíjaiból részesedik majd a vállalkozás. További előnye a felvásárlásnak a Perrigo számára, hogy az adózási szempontból rendkívül kedvező ír területeken is megvetheti a lábát, így terjeszkedve a nemzetközi piacokon.
Vágólapra másolva!

Véget ért a nagy hajsza az ír Elan Corp gyógyszeripari cégért, akit végül a Royal Pharma-val szemben a Perrigo szerzett meg, 8,6 milliárd dollárért. A vevő az amerikai piacon forgó ADR-ért 16,5 dollárt fizet a jelenlegi tulajdonosoknak, míg a Royal Pharma csak 15,5 dollárt fizetett volna részvényenként. Nem meglepő, hogy az Elan árfolyama szárnyalásba kezdett, 9 százalékot erősödött ma.

A Perrigo számára több előny is származik az üzletből, egyrészt a Tysabri nevű gyógyszerek jogdíjaiból is részesedik a társaság, másrészt az adózási szempontból kedvező ír területen veti meg a lábát, ahol csupán 12,5 százalékos a társasági adó nagysága. Ahogyan NigelClerkin, a cég pénzügyi vezetője fogalmaz, a vállalat legalább 2 milliárd dolláros adókedvezményt érvényesíthet az ír szabályok miatt. Ami Fadia, a UBS elemzője a befektetőknek írt jelentésében leszögezte, hogy az adóelőny kiváló a növekedés szempontjából a Perrigo számára.

Az utóbbi hónapokban megsokasodtak a gyógyszeripari felvásárlások, májusban például dollármilliárdokért vásárolta fel a szemészeti gyógyszereket forgalmazó Bausch & Lomb társaságot Kanada legnagyobb gyógyszeripari társasága, a Valeant Pharmaceuticals. De ugyancsak a gyógyszeriparhoz köthető felvásárlási pletykák indultak be az Onyx Pharmaceuticals kapcsán is, amikor az Amgen felvásárlási ajánlatát elutasították.

Az információk szerint a Perrigo részvényenként 6,25 dollár készpénzt, valamint 10,25 dollár értékben részvényeket ad majd a korábbi Elan részvény tulajdonosainak, így értékelve részvényenként 16,5 dollárra a tranzakciót.

Az Elan Corp árfolyama (Dublin)

Forrás: Origo