A magas adóterheket nyögi az olajipari óriás

Vágólapra másolva!
3 százalékos mínuszba lökték a világ egyik legnagyobb olajipari cégének, a BP-nek az árfolyamát, mivel a gyorsjelentés finoman szólva is hagyott némi kívánni valót maga után. A tisztított nettó nyereség soron jelentősen elmaradt a cég a várakozásoktól. A túl magas adóterhek, az oroszországi gyengébb szereplés, valamint a Brent árfolyama együttesen okozta a BP "vesztét" az előző negyedévben.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült valami fényesre a világ egyik legnagyobb olajcégének, a BP-nek második negyedéves gyorsjelentése. A főbb számok tekintetében ugyan az árbevétel soron sikerült hozni a várakozásokat, ám a nettó nyereség (újrabeszerzési árakkal számolt és egyszeri tételektől tisztított) esetében már jócskán elmaradt a vállalat az elemzők által várt számoktól, de még a tavalyi év azonos időszakában elért eredményektől is.

Forrás: Origo

A befektetők nem is fogadták jól a gyorsjelentést, főleg a tisztított nettó eredmény gyengesége volt az, ami leginkább kiverte a biztosítékot. Ez egyrészt magyarázgató az Oroszországból származó alacsonyabb eredménnyel, amiben a gyengélkedő rubelnek is nagy szerepe van. Ami viszont szintén nem segítette az olajipari óriást, hogy a Brent árfolyama átlagosan 103,35 dollár volt a második negyedévben, ami 5 százalékkal marad el az egy évvel korábbi időszakban számított átlagtól.

A negatív hatások között kell megemlíteni a magas effektív adóterheket is, ami a tavalyi 35 százalékról 45 százalékra emelkedett. Bob Dudley, a cég vezérigazgatója ki is emelte a jelentésben, hogy az adózás előtti eredmények kedvező szinteket mutatnak, ráadásul a magasabb profitabilitást hozó projektekben is jó úton jár a cég. Ezzel együtt a cég szerint a napi szinten 3,2 millió hordónyi szénhidrogéntermelés vélhetően alacsonyabb lehet majd a harmadik negyedévben, köszönhetően a nagyobb karbantartási munkáknak.

Forrás: Origo

A befektetők nem meglepő, hogy ezekre a hírekre nem rohantak az olajgyártó papírjai után, 3 százalékos mínuszba került az árfolyam. A héten több nagyobb olajmamut is jelent, megtudjuk, mire volt képes a negyedévben a Royal Dutch Shell, az Exxon Mobil és a Chevron.

A BP árfolyama (London)

Forrás: Origo