Nagyhalak kezdtek részvényeket venni

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy elkezdték ellőni a sokáig szárazon tartott puskaport a nagy intézményi szereplők az amerikai részvénypiacon. Év eleje óta folyamatosan adták a részvényeket, viszont múlt héten a Bank of America ügyfélbázisán belül már a legnagyobb nettó vevőknek számítottak. Ha ez nem csupán egy időszakos fellángolás tőlük, könnyen lehet, hogy a stafétabot átvételével még magasabbra segíthetik az indexeket.
Vágólapra másolva!

Jelentősebb tételben vásárolták múlt héten a részvényeket a Bank of America intézményi ügyfelei a Business Insider összeállítása szerint, ami már csak azért is különös figyelmet érdemel, mert hasonlóan intenzív vásárlásokat tavaly év vége óta nem láttunk a befektetők ezen rétegétől. Idén szinte folyamatosan adták a részvényeket ezek a szereplők, kiérdemelve maguknak a legnagyobb nettó eladók címet.

Ha nem csupán egy időszakos fellángolásról van szó, akkor egy tartósabb intézményi pénzáramlás akár a további részvénypiaci ralihoz is üzemanyagot biztosíthat. Márpedig ha abból indulunk ki, hogy az idén látotthoz hasonló részvénypiaci elfordulásra korábban 2008-ban és 2010-ben volt példa, melyeket követően 2009-ben és 2011-ben is nagy részvénypiaci bevásárlás követte, akkor most is lehet okunk az optimizmusra.

Az persze, hogy önmagában az intézményi vásárlások tudnak-e további részvénypiaci emelkedést generálni, nem ennyire egyszerű kérdés. A lakossági befektetők például az elmúlt hetekben nagy vásárlói voltak a piacnak, vagyis ha felőlük kifogy a lendület, és a hedge fundok továbbra is az eladói oldalt erősítik, abból túl sok jó nem sülhetne ki.

A lakossági szereplők mellé a vételi oldalon bekapcsolódó intézmények viszont egyelőre óvatos optimizmust kölcsönöznek a tőzsdei kilátások kapcsán, bár azt talán nem árt fejben tartani, hogy a vizsgált folyamatok a BofA ügyfélkörén belüli pénzmozgásokat, nem pedig a piac egészét fedik le. Iránymutatást azonban még így is jelenthetnek.

Az amerikai S&P 500 index (pontban)