Októberre készül el az Egis gigaberuházása

Vágólapra másolva!
Várhatóan októberre készül el az Egis új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztőközpontja, melyet egy 4,6 milliárd forintos beruházás révén valósít meg a gyógyszercég. Az Egis az új egységnek köszönhetően tovább növeli versenyképességét, ráadásul a dél-koreai Celltrionnal kötött üzlet is beérni látszik, ugyanis a tervek szerint ősszel lép piacra az első biohasonló termékkel a hazai gyógyszergyártó.
Vágólapra másolva!

Várhatóan októberben fejeződik be az Egis hatóanyag-technológiai kutatást és kísérleti fejlesztést erősítő beruházása a vállalat budapesti központjában - számolt be a projektet bemutató keddi sajtótájékoztatót követően az MTI. A 4,6 milliárd forintos projektet az Európai Unió és a magyar állam 1,15 milliárd forinttal támogatja.

A fejlesztéssel a gyógyszergyár képessé válik a legkorszerűbb, már kis mennyiségben is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagok előállítására is, amellyel növekszik versenyképessége. Az infrastruktúrát két régi épület átalakításával és modernizálásával, valamint egy új épületszárny kialakításával hozza létre az Egis.

Az új hatóanyag-technológiai kutató- és fejlesztőközpontban a legkorszerűbb műszerekkel, eszközökkel ellátott műveleti, technológiai, analitikai fejlesztő és reakcióbiztonsági vizsgálatok elvégzésére alkalmas egységek kapnak helyet. Az üzem feladata a kifejlesztett hatóanyag méretnövelése a labormérettől a gyártási mennyiségig.

Hodász István vezérigazgató a tájékoztatón ismertette, hogy az Egis jelenleg 530 féle terméket gyárt, ezek mintegy 120 féle hatóanyagot tartalmaznak, és a 2011/12-es üzleti évében 137,5 millió doboz gyógyszert állított elő. A gyógyszergyár tevékenysége a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a kereskedelemig a gyógyszeripar teljes vertikumára kiterjed.

A vezérigazgató az idei év kiemelkedő eredményeként említette, hogy a dél-koreai Celltrion biotechnológiai vállalattal 2010-ben aláírt együttműködési megállapodás alapján az Egis a tervek szerint az idén ősszel lép piacra az első biohasonló termékével, ami kisebb csúszást jelenthet, hiszen a legutóbbi gyorsjelentést követően Poroszlai Csaba gazdasági igazgató még nyári megjelenést emlegetett. Ennek ellenére még így is elsőként vezet be Európában biohasonló monoklonális antitest készítményt. A megállapodás összesen nyolc nagy forgalmú originális készítmény biohasonló változatának fejlesztéséről szól. Az Egis várakozása szerint a 2014/15-ös üzleti évtől kezdődően, a fontosabb piacokra lépés után, évi 30 millió euró (mintegy 9 milliárd forint) forgalom várható a termékektől.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo