Most érdemes európai részvényekre halászni

Vágólapra másolva!
Az európai részvényekben lát jó lehetőségeket a világ egyik legpatinásabb befektetési bankja, a Goldman Sachs, pontosabban annak alapkezelő részlege. Már eddig is optimisták voltak a régióval kapcsolatban, de nemrég rádupláztak még erre is. Európa előbb utóbb kikászálódik a recesszióból, amit érdemesnek tartanak részvényeken keresztül megjátszani.
Vágólapra másolva!

A Financial Times cikke szerint a Goldman az eddigi 4 százalékos felülsúlyozás ajánlását (a világ összes részvénypiacának széles körét leképező MSCI All Country World indexhez képest) nemrég 8 százalékra emelte, vagyis a már eddig is optimista álláspontjára jókora mértékben erősített rá.

A befektetési igazgató arra figyelmeztet, hogy az évek óta padlón levő európai gazdaságban már mutatkoznak pozitív jelek, a beszerzési menedzserindexek némi élénkülésre utalnak. Előbb utóbb tehát a recessziónak vége szakad, márpedig ha ez megtörténik, jó lehetőségekkel találkozhatunk majd Európában. Nagyon sok olyan cég van ugyanis, melynek részvénye az amerikai szektortársához képest fél áron forog.

Nemcsak a Goldman ilyen optimista, a Deutsche Bank alapkezelői például az év második felében javíthatják az európai piacokra vonatkozó ajánlásukat. A Russell Investments már megtette, bár egyelőre alulsúlyozásról semleges ajánlásra javult csak a véleményük. Szerintük is vonzónak mondható sok európai részvény árazása, bár még vannak kétségeik a hitelezési aktivitás csökkenése, a magas munkanélküliség, és a stagnáló déli országok miatt.

Egyelőre a feltörekvő piaci országok felé való jelentősebb bevételi kitettség még inkább fekete pont az európai cégek számára, azonban a félelmek múlásával könnyen pozitív katalizátort jelenthetnek majd számukra.