Zabálják az amerikai részvényeket

Vágólapra másolva!
Mindenkori rekordnak számító 40,3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett júliusban az amerikai részvényalapokba, ami nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tengerentúli tőzsdeindexek soha nem látott magasságokba kerüljenek. A részvények iránti kereslet robbanásszerű megnövekedése leginkább a kötvények kárára valósult meg, melyektől júliusban is szinte fejvesztve menekültek a befektetők a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása miatti félelmek következtében. A pénzcsapok elzárása körüli aggodalmak miatt pedig a készpénzt még a részvényeknél is jobban preferálják az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Óriási a kereslet a részvények iránt

Soha nem látott mennyiségű tőke áramlott be az amerikai részvényalapokba júliusban a TrimTabs adatai szerint. Júliusban 40,3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a tengerentúli részvényalapokba, ami abszolút csúcsnak számít. Ebből 31,6 milliárd dollár részvény ETF-ekbe, 8,7 milliárd dollár pedig befektetési alapokba áramlott - írja a CNBC.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.


A részvényalapok iránti óriási kereslet híre nem érhette meglepetésként a piacot. A múlt héten már arról számolhattunk be, hogy a jelentős intézményi szereplők közül a Bank of America elkezdte ellőni a sokáig szárazon tartott puskaport, és nagy tételben vásárolt az amerikai részvényekből. A rekordméretű pénzbeáramlás a részvényekbe pedig nagy szerepet játszott az amerikai tőzsdék sorozatos csúcsdöntésében, a két legfontosabb részvényindex közül az S&P 500 és a Dow Jones is újabb és újabb történelmi csúcsra kúszott az utóbbi hetekben.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

A részvényekbe történő tőkebeáramlás pedig leginkább a kötvények kárára valósult meg, melyektől tovább szabadulnak a befektetők. Júliusban újabb 21,1 milliárd dollár hagyta el a kötvényalapokat és ETF-eket, miután júniusban rekordnak számító 69,1 milliárd dollár áramlott ki ezekből az eszközökből, egyre feljebb hajtva a hozamokat. A kötvénypiacokról történő menekülés pedig az eszközvásárlási program közelgő leállításának átgondolására késztetheti a Fed-et a TrimTabs szakértő szerint. A pénzcsapok elzárása ugyanis láthatóan megrendítheti az amerikai kötvénypiacot, ami az emelkedő hozamok miatt komoly problémákat okozhat az amerikai költségvetés számára is.

Az amerikai tízéves hozam már kétéves csúcsán is megfordult az elmúlt hetekben, mely jelenleg 2,6 százalék körül mozog.

Forrás: Origo

Készpénz a király

A QE3 leállítása miatti félelmek miatt pedig egyre többen kezdenek készpénzbe menekülni, hogy rossz esetben ne kerüljenek bajba a gazdasági növekedés lassulása miatt. Az amerikai vállalatvezetők és pénzügyi igazgatók döntése nyomán a cégek elkezdték növelni készpénzkitettségüket, hogy könnyebben átvészeljék a pénznyomda leállítását.

Így a július 22-e előtti nyolc hét során összesen 143,4 milliárd dollár áramlott az olyan könnyen pénzzé tehető eszközökbe, mint a megtakarítási számlák, vagy pénzpiaci alapok. Ez pedig közel a triplája az elmúlt két hónapban a részvényalapokba áramló 54,1 milliárd dollárnyi összegnek.