Kockázatokat lát a Moody's a magyar bankok körül

Vágólapra másolva!
Továbbra is negatívan értékeli a magyar bankrendszer kilátásait a Moody's. A hitelminősítő négy éve hasonló véleményen van már, aminek az oka, hogy a gyenge működési környezet miatt számos lefele mutató kockázatot látnak, mint például az eszközminőségre, vagy kapitalizációra nehezedő nyomás.  
Vágólapra másolva!

A magyarországon működő bankok nagy kitettséggel bírnak az anyabanki források felé, márpedig a jellemzően nyugat-európai tulajdonosok kapacitásai igencsak korlátozottak a többlet likviditás és tőketámogatás biztosításában. Ennek oka egyrészt a saját piacaikon mutatkozó kihívásokban, másrészt az ellenséges magyar üzleti környezetben keresendő.

A Moody's úgy látja, hogy a magyar bankok külső devizaforrásoktól való függése miatt a bizalom nagy szerepet játszik a likviditási helyzetük alakulásában. Már csak azért is, mert számos bank rövid távú devizaforrásokkal finanszírozza hosszabb távú devizahitel portfólióját, ami jelentős megújításkori kockázatokat hordoz. A hitelleépülés folyamatának folytatódására számít a hitelminősítő, ami a gyenge működési környezet mellett korlátok közé szorítja a bankok bevételtermelő képességét.

A nettó kamatmarzsok nyomás alatt lehetnek a csökkenő kamatkörnyezetben, miközben a problémás hitelek aránya még tovább emelkedhet a 20 százalékos szintről. A bankszektor tavaly év végi 13,5 százalékos tőkemegfelelési mutatója (tier1) egy-másfél éven belül 10,1 százalékra eshet vissza.