Száműzhetik a műtrágyagyártót az elit klubból

Vágólapra másolva!
Már a K+S vezérigazgatója, Norbert Steiner szerint sincs teljes biztonságban a káliumgyártó vállalat DAX Index tagsága, mivel az elmúlt napokban komoly eladói nyomás bonatkozott ki a részvénypiacon, köszönhetően az Uralkali bejelentésének. Az indexből való kikerülés pedig az álmoskönyvek szerint sem jelent sok jót a részvénynek, hiszen a befektetési alapok újabb eladási hullámmal reagálhatnak.
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a sötétfelhők a német káliumgyártó cég, a K+S feje felett, az elmúlt napokban látott részvénypiaci gyengélkedés ugyanis több fontos következménnyel járhat a vállalat számára. Talán az egyik legfontosabb, hogy Norbert Steiner, a cég vezérigazgatója szerint az sincs teljesen kizárva, hogy a társaság kikerült a német tőzsdeindex, a DAX tagjai közül.

Forrás: Investor.hu

Mondani sem kell, hogy ez további komoly csapást jelentene az árfolyam számára, hiszen sok befektetési alap szinte kötelező érvénnyel vásárolja azon cégek papírjait, melyek a különféle indexek komponenseit képezik. Az alapok viszont így vélhetően megszabadulnának a papíroktól, eladói nyomást generálva, ami újabb mélységekbe lökheti a papírt.

A vesszőfutás még július végén kezdődött, amikor az Uralkali bejelentette, hogy kilép az addigi kartellből. A kartellfelbomlása viszont egyenes arányban vezet az eladási árak, így az árbevétel drámai csökkenéséhez, amit az Uralkali is 25 százalékosra jósolt. A K+S ennek megfelelően már a 2013-as profitvárakozásain is módosított, július óta pedig több mint 30 százalékkal csökkent a cég piaci értéke. Talán ezzel is magyarázható, hogy a hétvégén napvilágot látott újabb információk már nem tudták további esésre kényszeríteni a papírt, 0,6 százalékos emelkedésben jár.

A K+S árfolyama (Xetra)

Forrás: Investor.hu