Hatalmas felfordulás készülődik Mexikóban

Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy napi 1 millió hordóval meg tudják növelni a jelenlegi kitermelést 2025-ig évente 10 milliárd dollárnyi befektetésre van szüksége a mexikói olaj és gáz szektornak - jelentette be az állami olajmonopólium, a Pemex vezetője. Mexikóban nemrégiben jelentették be az energia piaci reformokat, amitől a szektor javulását várják.
Vágólapra másolva!

75 évvel a mexikói olajipar államosítása után ismét megnyitotta Mexikó kapuit a külföldi olajcégek számára, melyet az ország elnöke, Enrique Pena Nieto jelentett be. Már korábban is szó volt a reformról, amit végül most nyújtott be az ország vezetője.

Az ambiciózus tervek szerint Mexikóban a napi olajkitermelést 3 millió hordóra növelnék 2018-ig a jelenlegi 2,5 millió körüli szintről a napi kitermelést (a BP adatai tartalmazzák (érdemes azonban megjegyezni, hogy a BP az olajkitermelésbe beszámolja az ún. natural-gas liquid-eket is. Emiatt például az Energy Information Administration 2,5 millió hordós adata különbséget mutathat),míg 2025-re ez a szám 3,5 millió hordóra emelkedhet. A gáz esetében is komoly növekedést akar elérni az ország, mivel most nagyjából 5,8 milliárd köblábnyi gáz jön a felszínre, ez 2018-ra 8 milliárd köblábra, 2018-ra pedig 10,4 milliárd köblábra nőhet.

forrás: Investor.hu

Az mexikói állami olajcég, a Pemex vezérigazgatója a Financial Timesnak adott interjújában kiemelte, hogy szerinte évente 10 milliárd dollárnyi beruházásra lesz szüksége az országnak 2025-ig, hogy napi 1 millió hordóval megnöveljék a kőolajtermelést. Ennek az összegnek egy résza külföldi cégektől, másik része pedig a Pemextől fog jönni.

A Pemex rendkívül fontosnak számít Mexikóban, ugyanis a cégnek 160 ezer alkalmazottja van és 127 milliárd dolláros éves árbevételt ér el.
A mexikói elnök által bejelentett reform a tervek szerint 500 ezer munkahelyet teremt majd 2018-ig, míg 2025-ig 2,5 millióval nőhet a szektorban dolgozók száma.

A külföldi vállalatoknak ajánlott profit-megosztási szerződés ugyanakkor sok cég számára nem lesz annyira vonzó, mint a máshol használt termelés-megosztási megállapodás. A társaságok az előbbi esetében nem tudják majd a könyveikben kimutatni a készleteket.

Nem tisztázott ráadásul az sem, hogy hol kutathatnak majd olajért a vállalatok, ugyanis a Financial Times szerint inkább a mélytengeri fúrásoknál állna össze a Pemex egyes tervek szerint külföldi cégekkel, míg ott ahol könnyebb kitermelni az olajat, ott nem engedne be más olajvállalatokat.
Számos kérdés marad még nyitott a reformokat illetően, ráadásul a törvényhozóknak még el kell fogadniuk a terveket.