A magyar turisták több mint fele már hazajött Egyiptomból

Egyiptom, nyaralás, Hurghada
Vágólapra másolva!
A heti nyolc charter-gépből hat már hazaért Egyiptomból, ezzel a héten magyarországi utazási irodák által kint nyaraltatott 1300 embernek több mint fele hazajött. Helyükre senki nem utazik, az utolsó utasok pénteken érkeznek. A bizonytalan egyiptomi helyzet miatt körülbelül 16 ezer utazás marad el a szezon hátralévő részében.
Vágólapra másolva!

Pénteken jön haza az utolsó chartergép Egyiptomból, amelyen magyar utazási irodák által kiutaztatott turisták térnek haza. A magyar irodák által szervezett úton kint tartózkodó magyaroknak több mint a fele hazatért már, helyükre nem érkezik senki - derült ki a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége tájékoztatásából. Egyiptomba hetente nyolc charter gép indult az idei szezonban, ebből a mostani utolsó héten már hat leszállt - mondta az Origónak Molnár Judit, a MUISZ szóvivője.

A gépek vasárnap óta üresen indulnak, miután az utazási irodák úgy döntöttek, hogy a Magyar Külügyminisztérium figyelmeztetését követően lefújják az Egyiptomba szervezett utakat, és hazahozzák a kint nyaralókat.

Molnár Judit szerint az utasok turnusuk lejártával térnek haza, döntő többségük egy hétre fizetett be, és elenyésző azoknak a száma, akik ennél több időt terveztek maradni. Velük külön egyeznek majd meg az utazási irodák. Azoknak, akik már befizették az utat, de nem tudtak kiutazni, azt javasolta, keressék fel az irodát, ahol alternatív lehetőséget tudnak biztosítani számukra, vagy ha ez nem felel meg, visszaadják a már befizetett pénzt.

A rendkívüli egyiptomi helyzet miatt összesen nagyságrendileg 16 ezer utazás marad el az augusztus végétől, a november végéig tartó utószezonban a MUISZ szóvivője szerint. A helyzet az utazási irodákon kívül különösen fájdalmas az egyiptomiaknak, ahol komoly bevételt jelent a turizmus - mondta.

A hazai utazásszervezők ugyanakkor más országokba is szerveznek utakat, így Molnár Judit szerint a kieső egyiptomi utak nem rengeti meg őket, bár a helyzet alakulása "nekik sem jött jól".