Alkalmasságira küldik a lovakat

Lovas tábor Kabókapusztán
Vágólapra másolva!
A lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket is tartalamaznak a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó új előírások. A lovasterápia, illetve a fogyatékos személyek lovagoltatásának személyi feltételeit módosulnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó jelenlegi rendelet nem ír elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a 2013. szeptember 1-jétől hatályos módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd.

A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott, lovakra vonatkozó minősítési rendszer kötelező lesz. A már működő létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30.

A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit. Előbbinél jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget. A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. A képesítés megszerzésének határidejét 2015. december 31-re írja elő a rendelet.