Vágólapra másolva!
A szurkolók 30 ezerrel több bérletet vettek, mint tavaly a sztárok végre nem csak távoztak, hanem érkeztek is, ráadásul hiába tűnik favoritnak a Juventus, a kihívók erejét látva Pirlóék nem mehetnek biztosra. Szombaton este a Verona-Milan meccsel kezdődik a Serie A-idény, amelytől bunda ide, rasszizmus oda, azt várjuk, hogy ismét vonzóvá tegye az olasz bajnokságot.

Az elmúlt évek tendenciája idén nyáron is folytatódott a Serie A-ban, újabb sztárok hagyták el a sok sebből vérző bajnokságot. Két éve Alexis Sánchez, Samuel Eto'o és Javier Pastore intett búcsút Itáliának, tavaly Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva és Ezequiel Lavezzi távozott, a sor pedig idén Edinson Cavanival és Stevan Joveticcsel folytatódott.

Nem meglepő ez, hiszen az olasz klubok anyagilag nem tudnak versenyezni az arab tulajdonosok eurómillióiból felturbózott PSG-vel vagy Manchester Cityvel, ráadásul nem csak a bankszámlákon, hanem a pályán is meglátszik a különbség, mert a Serie A csapatai évek óta nem tudnak beleszólni az európai kupák sorsába.

Cavani és Thiago Silva nemrég még egymás ellen harcolt, most már csapattársak a PSG-ben Forrás: AFP/olivier Morin

Az Inter 2010-es győzelme óta nem volt olasz elődöntős a BL-ben, és az UEFA rangsorában a spanyolok és az angolok mellett a németek is megelőzték az olaszokat, sőt, már a portugálok is a nyakukon lihegnek.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a bunda évek óta roncsolja az olasz futballt, a Lazio például fél évre elvesztette a csapatkapitányát, Stefano Maurit, akire az ügyész eredetileg négy év hat hónapot kért, mert tudott két 2011-es meccs manipulálásáról, mégsem jelentette.

A Juventust idén is nehéz lesz megverni

Ami ennyi negatívum után bizakodásra adhat okot az olasz foci szerelmeseinek, hogy idén nyáron nem csak távoztak, de érkeztek is nagy nevek, és hogy az utóbbi évek legkiegyenlítettebb bajnoksága várható a keretek alapján. Ha az ember a külföldi oldalakat böngészi, a legtöbb elemző azt várja, hogy a Juventusnak összejön a triplázás, és való igaz, a torinóiak tovább izmosították az előző idényben simán aranyéremig nyomuló csapatot.

A távozók között csak Giaccherini az, akit az alapemberek közé lehet sorolni, míg az érkezési oldalon Tévez és Llorente elöl, Ogbonna hátul jelent erősítést. A Juve csak szenvedett a felkészülési meccseken, majd mielőtt még a károgók rákezdtek volna, a Szuperkupa-döntőben 4-0-ra lemosta a Laziót.

A Zebrák úgy lettek bajnokok az elmúlt két szezonban, hogy nem volt olyan csatáruk, aki folyamatosan termelte volna a gólokat, Tévez ilyen téren megoldást jelenthet, és vele talán az európai hadszíntéren is ütősebb lehet a Juve, amely a Bayern elleni BL-negyeddöntőben elég súlytalannak tűnt (igaz, a bajorok később az olaszoknál erősebb Barcát is legázoltak).

Szépségversenyt nem nyerne a Tévez, Pirlo páros, de a Juventusban főszereplők lesznek Forrás: AFP/Robyn Beck

Higuaín enyhítheti Cavani hiányát

A Juventus legnagyobb ellenfele idén nem valamelyik milánói csapat, hanem a Napoli lehet, amely elengedte ugyan 64,5 millió euróért Cavanit a PSG-hez, de a pénzből alaposan bevásárolt. Érkezett egy kisebb madridi különítmény Híguain, Raúl Albiol és Callejón révén, mellettük a Liverpoolból megszerzett Pepe Reina és az Udinese kolumbiai bal oldali középpályása, Armero is a kezdőben találhatja magát.

A Napoli új edzővel kezd neki az idénynek, Walter Mazzarri az Interhez ment, és az a Rafa Benítez érkezett, akit a Chelsea-nél még úgy sem fogadtak el a szurkolók, hogy Európa Liga-aranyat szállított. A Napoli legnagyobb gyengesége az volt tavaly, hogy túlságosan Cavani-függő volt, és értékes pontokat hullajtott el olyan csapatok ellen, mint a Bologna vagy a Chievo. Ha ezt sikerül kiküszöbölni, Higuaín produkál egy húsz gól fölötti szezont Inler és Hamsik passzaival megtámogatva, akkor a Napoli végig ott loholhat a Juve nyakán.

Higuaín nem állt kommandósnak, csak a Napoli idegenbeli mezével pózol Forrás: AFP/Carlo Hermann

A bunda és az európai visszaesés mellett a rohamosan csökkenő nézőszámot emlegették az utóbbi időben akut problémaként Olaszországban, de az idei szezon ezen a téren is változást hozhat, ugyanis 30 ezerrel több bérlet fogyott el, mint tavaly nyáron.

Firenzében már fociláz van

A leglelkesebbek a Fiorentina-drukkerek voltak, akik tízezerrel több bérletet vásároltak, mint 2012 nyarán, a Bayerntől 15,5 millió euróért megvett Gomez köszöntésére például 25 ezren mentek ki az Artemio Franchi-stadionba. A Fiorentina az előző szezonban rengeteg embert állított maga mellé a látványos játékával, a fiatal edzőgeneráció egyik legígéretesebb tagja, Vincenzo Montella nagyon pofás csapatot rakott össze, amely percekre volt a BL-selejtező kiharcolásától.

A támadószekció a szerb Iliciccsel és a spanyol Joaquínnal, a középpálya a Milannál leselejtezett, és emiatt várhatóan óriási elánnal harcba szálló Ambrosinivel lett masszívabb, és ha sikerül megtartani az előző idényben berobbant Ljajicot, valamint Rossi is felépül végre a térdsérüléséből, akkor a tavalyi negyedik helyet könnyedén túlszárnyalhatja a Fiorentina.

Nehéz okosnak lenni a két milánói és a két római csapattal kapcsolatban, mert az átigazolási piacon történtek után látszólag egyik klub sem erősödött. A Milannak a tavalyi szezon gyakorlatilag ráment arra, hogy csapatot kellett építenie Ibrahimovic, Silva, Nesta, Gattuso, Seedorf és a többiek távozása után, és az őszi bukdácsolást követően a nagy hajrával elért harmadik hely bravúrnak számított.

Mit tehet egy ember 30 ezer ultra ellen?

A vezetőség úgy tűnik, bízik a tavalyi magban, mert csak a válogatott középpályás Poli, a fiatal kolumbiai védő, Vergara, az Intertől elkért Silvestre, és a Serie B-ből megszerzett irányító, Saponara gyarapítja a bevételi oldalt, igaz, az utolsóperces átigazolások dörzsölt nagymestere, Galliani folyamatosan alkudozik Ljacic és Honda ügyében.

A Milan hátul még eléggé sebezhetőnek tűnik, elöl viszont nem lesz gondja, főleg, ha Balotelli a tavaszi formáját mutatja, amikor 12 gólt szerzett 13 meccsen. Nagy kérdés, meddig bírja az állandó provokációt, ami a pályáról és a lelátóról érkezik majd, arra ugyan is felkészülhet, hogy az ellenfeleknek ő lesz az elsőszámú célpontja.

Balotelli szenzációs tavaszt zárt a Milanban, és a gólkirályi címre is esélyes lehet Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A feljebb már taglalt problémák mellett a rasszizmus is folyamatosan jelen van az olasz futballban, amit a Milanból Balotelli már Boateng és Constant is megtapasztalhatott, a Szuperkupa-döntőn pedig a Lazio ultrái pocskondiázták a juvés Pogbát, amiért az Udinese elleni bajnokin zárva lesz az ultrák állandó helye, az északi kanyar az Olimpicóban.

"Hallottam, amiket kiabáltam, de mit tehettem volna egyedül 30 ezer emberrel szemben? Azzal, hogy ilyen dolgokat kiabálnak be, azt bizonyítják, hogy a saját csapatuk színes bőrű játékosait sem tisztelik. Nem jó dolog úgy játszani, hogy közben gyalázzák az embert, de nekem az a dolgom, hogy a játékra koncentráljak" - nyilatkozta Pogba a Szuperkupa-affér után.

Sötét ló lesz a Roma és az Inter

A Lazio meg tudta tartani Hernanest, ami nagy fegyvertény, és várhatóan idén is ott lesz az élbolyban, mindenkinek meg fogja nehezíteni a dolgát, de kérdés, mennyire őrli fel a csapatot az, hogy a kupagyőztes jogán az Európa Ligában is le lesz terhelve.

A másik római csapat már a tavalyi szezonban is szeszélyes volt, mint az áprilisi időjárás, álomjátékkal szétfocizta a Milant, de másfél hónappal később hazai pályán asszisztált a Cagliari sima győzelméhez. Tottiék új edzőt kaptak a Lille-ből 2011-ben francia bajnokot és kupagyőztes faragó Rudi Garcia személyében, megszerezték a PSV nagycsapatok által üldözött középpályását, Strootmant, viszont elvesztették az előző idényben 16 gólt szerző Osvaldót, és az eggyel kevesebbel záró Lamela is Anglia felé kacsintgat.

Az Inter némileg hasonló cipőben jár, mint tavaly a Milan, nem volt nagybevásárlás, jött két sokat ígérő fiatal, Belfodil és Icardi, de nagyon meg lennénk lepve, ha ez a formálódó csapat bele tudna szólni a bajnoki címért folyó harcba. Igaz, hosszú idő után először fordul elő, hogy a kék-feketék nem szerepelnek sem a BL-ben, sem az EL-ben, így teljes erővel tudnak a bajnokságra koncentrálni.

Persze nem csak a nagyok miatt lesz érdekes az idény, kíváncsian várjuk, mire lesz képes az abszolút újonc Sassuolo, amely a Juvét és a Milant megelőzve nyerte meg a TIM-kupa nevű felkészülési tornát; hogy melyik lesz a legjobb hangulatú és legszikrázóbb derbi az öt (milánói, torinói, genovai, veronai, római) közül; hogy hány gólt tartogat erre az idényre az Udinese állandó megmentője, Di Natale; vagy hogy melyik edzőt küldik el először a hírhedten türelmetlen klubvezetők.

Az 1. forduló programja:
szombat:
Verona - AC Milan 18 ó
Sampdoria - Juventus 20.45

vasárnap:
Internazionale - Genoa 18 ó
Cagliari - Atalanta 20.45
Lazio - Udinese 20.45
Livorno - AS Roma 20.45
Napoli - Bologna 20.45
Parma - Chievo 20.45
Torino - Sassuolo 20.45

hétfő:
Fiorentina - Catania 20.45