Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor támogatja a Videoton védőjének, Paulo Viníciusnak a honosítását, ám kiemelte, hogy az első lépést nem neki kell megtennie.

A Videoton 23 éves középső védője egy interjúban azt mondta, hogy korábban már felmerült a honosítása, ő pedig szívesen játszana a magyar válogatottban. Egervári Sándor szövetségi kapitány szívesen látná a csapatban.

"Vinícius egyértelműen magyar válogatott szintű védő, jó véleménnyel vagyok róla" - nyilatkozta Egervári Sándor a Csakfoci.hu-nak. "Az első lépést azonban nem nekünk kell megtenni. Ha a játékos érez elhivatottságot, hogy a magyar színeket képviselje, és szívesen csatlakozna hozzánk, akkor mi szeretettel várjuk. Persze vannak bizonyos jogi feltételek, amelyeknek meg kell felelnie" - folytatta a kapitány.

Egervári szerint az argentin River Plate-től Magyarországra szerződött játékos teljesítménye hétről hétre megüti azt a szintet, amellyel helye lenne a magyar válogatottban. "Szembetűnő, hogy kiváló adottságokkal rendelkezik, minden tulajdonsága megvan, ami fontos egy jó védőnél: fordulékony, gyors, higgadt, határozott. Kiváló futballista, az NB I egyik legértékesebb játékosa" - fogalmazott a szakember.

"Kiváló futballista, az NB I egyik legértékesebb játékosa" - mondta Viníciusról (balra) a magyar kapitány Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vinícius honosítása azonban nem lenne egyszerű. A hatályos jogszabályok szerint a magyar állampolgárság nem magyar származású külföldiek esetében nyolcévi folyamatos magyarországi itt lakás után kérhető (Vinícius két éve él Magyarországon). Ez csökkenthető öt, illetve három évre, ha bizonyos feltételek teljesülnek (például Magyarország területén született, magyar állampolgárral legalább három éve érvényes házasságban él, kiskorú gyermeke magyar állampolgár).

Vinícius esetében - emlékeztet cikkében a Csakfoci.hu - ezek a pontok nem érvényesek, de rá vonatkozhat az állampolgársági törvény egyik passzusa, mely szerint a köztársasági elnök – az állampolgársági ügyekért felelős miniszter előterjesztésére – felmentést adhat a honosítás említett (és egyes további) feltételei alól, ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik. Ehhez büntetlen előéletűnek kell lenni, valamint honosítása Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sértheti. Elméletileg tehát Vinícius akár rövid időn belül is megkaphatja a magyar állampolgárságot, amennyiben a felek így határoznak.

Pár éve is volt brazil játékosa a magyar válogatottnak: a Haladás, az FTC és a Debrecen egykori bal oldali védő-középpályása, Leandro de Almeida 2004 és 2007 között tízszer szerepelt a magyar nemzeti együttesben. A 31 éves játékos jelenleg a ciprusi Omonia Nicosiában légióskodik, amelyben 2010 óta 89 meccsen 12 gólt szerzett.