Meglepő nyilatkozat a Tesla vezérétől

Vágólapra másolva!
A Tesla vezérigazgatója szerint is túlértékeltek az elektromos autógyártó részvényei, melyeket a felfokozott várakozások repítettek újabb és újabb történelmi csúcsokra az utóbbi időszakban. Elon Musk megtisztelőnek nevezte az óriási bizalmat a befektetők felől, és közölte, minden erejükkel azon lesznek, hogy megfeleljenek a piaci várakozásoknak. A részvények eközben tovább repesztenek, és ma is új történelmi csúcsot ütöttek.
Vágólapra másolva!

Elképesztő száguldást mutattak be az elmúlt hónapokban a Tesla részvényei. A papírok árfolyama áprilisban még 40 dollár környékén mozgott, azóta viszont folyamatosan újabb történelmi csúcsokat állítottak fel, és ma már 160 dollárt kérnek egy darab részvényért a parketten.

A részvényárfolyamok megnégyszereződése ilyen rövid idő alatt kifejezetten elismerésre méltó, azonban óvatosságra is inthet. Ha egy a vállalat körül ekkora felhajtás alakul ki, az később sokszor fájdalmas mélyrepüléshez vezet. Sok elemző szerint a Tesla részvényei túlértékeltek, és a szakértők lufihoz hasonlítják a cég körüli őrületet, ami szerintük hamarosan kipukkanhat.

A túlzott felhajtást érzik a cég vezetői is, Elon Musk vezérigazgató egyenesen túlzónak találta a mostani részvényárfolyamot. Musk a CNBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a jelenlegi értékeltségi szint magasabb, mint amekkorát a Tesla megérdemel. Musk ezen túl közölte, a piac túlságosan "nagylelkű" a Teslával, és örömteli, hogy a befektetők rendkívül nagy reményeket fűznek a céghez.

Musk ezzel gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a piac azt várja, hogy a Tesla minden várakozást felül fog múlni teljesítményével. A tankönyv szerint ugyanis a részvényárfolyamokat a vállalat által megtermelt jövőbeni pénzáramlások határozzák meg, tehát minél eredményesebb egy cég, annál drágábbak lesznek a részvényei. Ugyanakkor néha a várakozások "elszaladnak", és rendkívül túlzóvá válhatnak, ami valós teljesítmény nélkül is egyre feljebb hajthatja a részvényárfolyamokat.

Egyesek szerint ez a jelenség figyelhető meg a Tesla esetében is, tehát nem a valós teljesítmény, hanem a felfokozott várakozások hajtják egyre magasabbra a részvényeket. Musk is hasonló véleményen lehet, ettől függetlenül közölte, hogy megtisztelő ez az óriási bizalom, és mindent meg fognak tenni, hogy megfeleljenek a várakozásoknak.

Musk továbbá figyelmeztetett, hogy a közeljövőben a vállalat piaci értékének nagy ingadozására számítanak. Szerinte a piac nyilvánvalóan azon a perióduson megy keresztül, amikor a nagy felfutásokat nagy zuhanások követik. Musk vezérigazgatóként nem mondhatta ki, hogy egyértelműen esésre számítanak, de kvázi elismerte, hogy nagyobb visszaesés is jöhet a részvényeknél.

A Tesla vezetőinek ugyanakkor nincs sok okuk a pesszimizmusra. A cég története során először nyereséges negyedévet zárt az idei első három hónapban, és azóta is dinamikusan fejlődik. Negyedévről negyedévre egyre több autót tudnak eladni, melynek köszönhetően az árbevétel is óriásit növekedett. Ráadásul a cég Európában és Ázsiában is terjeszkedni kezd, annak érdekében, hogy egy olcsóbb kategóriájú, tömeggyártásra alkalmas autót tudjanak piacra dobni néhány éven belül.

Forrás: Origo

A részvények árfolyama egyelőre nem akar pihenni, ma is tovább száguld, és már 2 százalékos pluszban mozog. Ezzel pedig újabb történelmi csúcsot ütött a papír.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo