Leépítheti külföldi kapcsolatait a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Csökkenteni kíván külföldi kapcsolatain a világhírű JP Morgan annak érdekében, hogy mérsékelje az óriási piaci jelenlétéből fakadó kockázatokat. A nagy amerikai bankoknál - így a JP Morgannél is - számos hiányosságra derült fény az utóbbi hónapokban, ezért a vállalat úgy döntött, hogy inkább egy szűkebb piacra összpontosítja erejét a hatékonyabb működés érdekében.
Vágólapra másolva!

Visszafoghatja a külföldi bankokkal meglévő kapcsolatait Amerika legnagyobb bankja, a JP Morgan. Az ügyhöz közel álló források szerint a pénzintézet a jövőben nem kíván új közös üzletekbe bonyolódni a vele kapcsolatban álló több ezer külföldi bankkal a szigorodó amerikai banki szabályozások miatt. A cég így új külföldi társaságokkal sem fog leszerződni - írja a Wall Street Journal egy belső banki anyagra hivatkozva.

A tengerentúli szabályozó hatóságok számos banknál különböző szabálytalanságokat tártak fel az utóbbi hónapokban, többek között a pénzmosás elleni és az egyéb banki működési területeken. A brit HSBC-nek például 1,9 milliárd dolláros büntetést kellett fizetnie a pénzmosás elleni terület feletti megfelelő ellenőrzés hiánya miatt.

A hatóságok pedig a JP Morgant is arra kötelezték még januárban, hogy javítsa ki a problémás területeken a hibákat. A vállalat így azóta többek között azon dolgozik, hogy szigorítsa a pénzmosás elleni szegmensben az ellenőrzést, és csökkentse az óriási piaci jelenlétéből származó kockázatait.

Ezért a JP Morgan úgy döntött, hogy érdemes visszafognia jelenlétét az egyes piacokon, és kiértékelni néhány régióban a meglévő pozícióikat a cég hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében. A tevékenységének visszafogása révén mérséklődhet a külföldi piacokon meglévő kockázat, mivel egy szűkebb piacra a JP Morgan nagyobb figyelmet fog tudni fordítani. Ezzel pedig hatékonyabbá válhat a működés, elkerülhetőek lesznek a szabályozói megrovások.

Ennek keretében a cég több száz alkalmazottját csoportosíthatja át a kulcspiacokra, és számos projektjét szüneteltetheti, hogy a dolgozók csak a főbb problémákra összpontosíthassanak. Ráadásul a banknál amúgy is aktuális a költségcsökkentés, mivel több mint 6 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el tavaly a londoni bálna néven elhíresült kereskedési fiaskó miatt.

A kapcsolatok csökkentését számos partnerbank meg fogja érezni. A JP Morgan a világ egyik legnagyobb bankja, mely számos partnerintézetnek nyújt szolgáltatásokat, így a globális pénzügyi rendszer egyik legfontosabb szereplőjének számít. Számos kisebb banknak az amerikai társaság végzi el a fontosabb tranzakciókat, nyújt klíring és különböző pénzügyi szolgáltatásokat.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a JP Morgan teljesen kivonulna a külföldi piacokról, és a cég szóvívőjének tájékoztatása szerint a meglévő partnerek továbbra is számíthatnak az amerikai bank szolgáltatásaira.

JP Morgan napi grafikon (NYSE)

Forrás: Origo