Vágólapra másolva!
Nagy tenisztehetségnek indult, majd a mellei elkezdték zavarni a játékban. Simona Halep 18 évesen kisebbé műttette őket, azóta 450 helyet javított a világranglistán. A románok teniszezőnője már a legjobb húszban van, és a héten kezdődő US Open egyik meglepetésembere lehet.

A románok első számú teniszezőnője, Simona Halep az idén robbant be a legjobbak közé. Bátyja is teniszezett, az ő unszolására kezdte el négyévesen a sportot, korábban a junioroknál is voltak jó eredményei, és ITF-tornákat is tudott nyerni, de az idén aratta az első WTA-tornagyőzelmét. Halep 2009 augusztusában a maribori ITF-torna döntőjében 6:4, 6:2-re verte Marosi Katalint, majd nem sokkal ezután, 18 évesen úgy döntött, hogy mellkisebbítő műtéten esik át, mivel zavarják a mellei a játékban.

„Olyan nehezek a melleim, hogy nem tudok tőlük rendesen teniszezni. Nem tudok olyan gyorsan reagálni, és kényelmetlen is játék közben. De egyébként a hétköznapokban sem szeretem, hogy ekkorák, ha nem lennék sportoló, akkor is megműttetném őket” – fogalmazott Halep, akit sokan támadtak ezután, mondván, hogy 18 évesen butaság ilyen operációt bevállalni. Ellenpéldaként Serena Williamset hozták fel, akinek szintén méretes mellei vannak, mégis évek óta a világ egyik legjobb teniszezőnője.

Simona Halep a műtét előtt Forrás: AFP/Pierre Verdy

A mellkisebbítő műtét azonban Halepet igazolta, aki egy edzőváltáson is átesett, és ennek a kettőségnek köszönhetően az operáció óta több mint 450 helyet javított a világranglistán. Az idén megnyerte pályafutása első WTA-tornáját, júniusban, Nürnbergben, majd 's-Hertogenbosch-ban is győzni tudott, mielőtt a budapesti WTA-tornán is diadalmaskodott volna. A károgók persze hangoztatták, hogy ezek nem túl rangos tornák, ám a múlt héten New Havenben nekik is bizonyított. Korábban csak salakon és füvön nyert WTA-tornát, a 690 ezer összdíjazású amerikai versenyen azonban keménypályán is ő volt a legjobb. Ráadásul a döntőben azt a cseh Petra Kvitovát verte meglehetősen könnyedén, 6:2, 6:2-re, aki 2011-ben megnyerte a wimbledoni Grand Slam-tornát, de elődöntős volt már az Australian Openen és a Roland Garroson is.

A négy tornagyőzelemnek köszönhetően Halep feljött a 19. helyre a világranglistán, és a héten kezdődő US Open jelentheti számára a kiugrást. „Ez volt az álmom, hogy a legjobb húszba kerüljek a világranglistán. Ez most valósággá vált, és ki kell élveznem ezt a pillanatot. Nem érzek most semmilyen nyomást vagy felelősséget, így fogok teniszezni a US Openen is” – mondta Halep, aki eddig Grand Slam-tornákon még nem jutott a harmadik fordulónál tovább.

Kvitova és Halep (jobbra) a New Haven-i döntő után Forrás: AFP/Getty Images/Elsa

A héten kezdődő US Openen 21. kiemeltként lép pályára, az első fordulóban a brit Heather Watson, a másodikban pedig a Donna Vekic (horvát)- Mariana Duque-Marino (kolumbiai), a harmadik körben jöhet az első komoly ellenfél a negyedikként rangsorolt olasz Sara Errani vagy az orosz Szvetlana Kuznyecova személyében.