Születőben a Wall Street riválisa

Vágólapra másolva!
Összeolvad két kisebb amerikai tőzsde, ezzel viszont rögtön a második legnagyobb börze jön létre az USA-ban, magamögé utasítva a Nasdaq-ot, ha a felügyelet is jóváhagyja a fúziót. Ezzel pedig folytatódhat a több éve tartó nagy tőzsdei konszolidáció. Legutóbb az IntercontinentalExchange tett ajánlatot a legnagyobb amerikai tőzsdére, a NYSE Euronextre, amire az amerikai felügyelet rá is bólintott, de még mindig kell néhány európai ország jóváhagyására várni.
Vágólapra másolva!

Létrejön a második legnagyobb amerikai tőzsde

Két kisebb amerikai tőzsde olvad össze, viszont ezzel a második legnagyobb börzét hoznák létre az Egyesült Államokban, ha a tranzakciót elfogadja az amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC). Az elektronikus kereskedési platformot üzemeltető kansasi BATS Global Markets és a New Jersey-i Direct Edge ma megállapodott az ügyletről, de a pénzügyi részletekről nem árultak el többet a felek.

A két cég egyesülése az NYSE-nek és a Nasdaq-nak támaszt nagyobb konkurenciát, utóbbit letaszítva a második helyről. A Direct Edge bankok és brókercégek konzorciumának tulajdonában van, amelyek között megtalálhatjuk például a Goldman Sachs-t, a KCG Holdings-t, vagy a Citadel LLC-t is, amely a világ egyik legnagyobb hedge fundjának a tulaja is. Míg a BATS többek között a Bank of America, a Citigroup, a Credit Suisse és a Morgan Stanley kezében van.

A napi átlagforgalom alapján az új parkett 20,6 százalékos piaci részesedésével (több mint napi 1 milliárd darabos forgalom) az NYSE mögé ugrana, megelőzve ezzel a Nasdaq-ot. A két cég egyébként nyereségesen működik a Wall Street Journalnak nyilatkozó források szerint, a BATS értékcsökkenés előtti működési profitja (EBITDA) 101 millió dollár volt 2012-ben, a Direct Edge pénzügyi számait viszont nem nyilvánosak.

Forrás: investor.hu

Mindkét vállalat két amerikai tőzsdét üzemeltet, fúziójuk pedig illeszkedik az utóbbi években tapasztalt nagy tőzsdei összeolvadások folyamatába, habár a tranzakciót még a SEC mellett még az Igazságügyi Minisztériumnak is jóvá kellene hagynia.

Folytatódhat a tőzsdék fúziója

Tavaly decemberben az InternationalExchange Inc. (ICE) jelentette be, hogy megvásárolná az NYSE Euronext-et 8,2 milliárd dollárért, amit a SEC el is fogadott, így akár ősszel nyélbe is üthetik ezt az üzletet. Az Európai Unió döntéshozói is elfogadták az ajánlatot, mivel azonban az NYSE Euronext-nek több európai tőzsdei is tagja, így az országok egyenkénti beleegyezése is kell az ügylet létrejöttéhez írja a Bloomberg. Az ICE egyébként egy árutőzsde, ahol nyersanyagokon kívül még deviza és index termékekkel lehet kereskedni.

Tavaly a Hong Kong Exchanges & Clearing szerezte meg a London Metal Exchange-et 2,2 milliárd dollárért, de Japánban és Oroszországban is láthatóak voltak kisebb fúziók. Szintén 2012-ben merült fel, hogy a Direct Edge a kanadai tőzsdecsoport, a TMX Group kezébe kerül, viszont azzal, hogy tavaly szeptember közepén kanadai bankok és befektetési cégek vették meg a TMX-et, abbamaradtak Direct Edge-el való tárgyalások.