Aranyba menekül a világ

Vágólapra másolva!
Jól teszi a dolgát az arany, a katonai készülődés és a feltörekvő piaci tőkemenekítés hatására ugyanis elég szép emelkedés van a nemesfém háta mögött. Definíció szerint ismét bika piacban mozog az árfolyam, ráadásul a középtávú csökkenő trend is megtört. Nagy kérdés viszont, hogy vajon a jó szériát hosszabb távon is tartani tudja-e a nemesfém?
Vágólapra másolva!

A júniusi mélypontokhoz képest már 20 százalékos emelkedést könyvelhet el az arany árfolyama, így a nemesfém a definíció szerint már ismét bikapiacban halad felfele. A jegybanki eszközvásárlások visszafogása és a kötvényhozamok emelkedése miatti aranyáresés már a múlté, hiszen a napokban a középtávú eső trendet is megtörte az árfolyam.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

A szíriai katonai konfliktus éleződése a geopolitikai kockázatok fokozódásán keresztül az arany piacára hajtja a befektetőket, ahol az elmúlt hetekben Ázsiából jelentősebb mértékű kereslet mutatkozott a fizikai termékek iránt. Kockázatokból ráadásul akad még bőven, gondoljunk csak a feltörekvő piaci tőkemenekítésre, ami a 90-es évek ázsiai válságának rémképét idézi.

Mivel az arany az emberek fejében a biztonságos menedék képében tetszeleg, a bizonytalanabbá váló időkben sietve kezd mindenki a nemesfémből felhalmozni. Az árfolyam emelkedése tehát teljesen érthető, a kérdés azonban, hogy az mennyire lehet tartós.

Erre valószínűleg senki sem tud nagy biztonsággal pontos választ adni. Tudni kéne ugyanis, hogy a feltörekvő piacokon valóban válságba torkollhat-e a megindult tőkekivonás, vagy hogy elindul-e a Szíria elleni amerikai hadművelet, és ha igen, akkor arra például Oroszország vagy Kína hogyan reagál majd (és még ha tudnánk is ezeket, az aranyár mozgását akkor is nehéz lenne eltalálni). Mivel a kedvezőtlen kimeneteleknek az elmúlt napokban nőtt a valószínűsége, azokat bizonyos részben már a piaci szereplők is beárazhatták az aranyba. Kétségtelen viszont, hogy egy szélsőségesen negatív szcenárió még sokkal magasabbra is lökheti a nemesfém árfolyamát.

A folyamatok abból a szempontból viszont mindenképpen érdekesek, hogy az aranyár esésében szerepet játszó amerikai kötvényhozam emelkedés vezethet el ahhoz a feltörekvő piaci válsághoz, ami kétségtelenül újra az arany felé orientálná a befektetőket. A Fed-nek tehát továbbra is kulcsszerepe lesz majd abban, hogy az arany árfolyama milyen irányba halad, a látottak alapján azonban az eddigi trendszerű áreséseknek egy időre legalábbis vége szakadhat.

Bár a Fed-et látszólag nem érdekli a feltörekvő piaci tőkemenekítés, ez a folyamat könnyen elérhet egy olyan pontot, ami már az amerikai jegybank ingerküszöbét is megüti. Ha válságba sodornak olyan nagy feltörekvőket, mint Brazília, Törökország, vagy India, az a saját gazdasági teljesítményükre is károsan hathat vissza, márpedig nem akarhatják csírájában elfojtani a bimbózó növekedést. Ha mégis óvatosabb álláspontra helyezkednének az eszközvásárlási program visszafogását illetően, úgy a kötvényhozamok emelkedése is megtorpanhatna, ami talán lélegzethet juttatja a feltörekvőket, és így az arany árfolyamát is.

Semmi garancia persze, hogy mindez így lesz, ezért egyelőre csak arról beszélhetünk, hogy a nagyon sokak által temetett arany árfolyama megcsinálta a szükségszerű felfele korrekcióját, sőt annál talán kicsivel többet is. Arany eladási pozíciót viszont nem tudnánk nyugodtan felvenni a mostani környezetben.