Csányi: kár a mentőcsomag hatásairól beszélni

Vágólapra másolva!
Folynak a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos tárgyalások, és mivel nagyon sok lehetséges variáció van még a probléma kezelésére, egyelőre kár ennek potenciális hatásairól beszélni, mondta el Csányi Sándor a Világgazdaságnak. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a bankok, a kormány és a lakosság közös teherviselését eredményezhetik majd a folyamatban levő tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások lezárásáig kár a devizahiteles mentőcsomag potenciális, OTP-re gyakorolt hatásairól beszélni, hiszen jelenleg is számos variáció van még a probléma kezelésére. Csányi Sándor szerint jelenleg az arányos tehermegosztásra törekszik a kormány, vagyis nemcsak a bankokra hárulnának a terhek, hanem a devizahitelezés elterjedésében felelős összes szereplőre, úgymint a kormányra és az ügyfelekre is egyaránt. Valamiféle terhet mindenkinek kell majd viselni az OTP elnök-vezérigazgatója szerint.

Az OTP első emberének szavai nem tartalmaznak újdonágot a devizahiteles kérdéssel kapcsolatban. A bizonytalanság továbbra is nagy, egyelőre mindenki csak találgatja, hogy a kormány végül milyen megoldáshoz nyúl. A forintosítás mellett lehetőségként felmerült már a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem ötlete is a Bankszövetség részéről, ami állításuk szerint több százmilliárd forintos terhet róhat a bankok vállára. Varga Mihály erre reagálva azt nyilatkozta, hogy a javaslatok tárgyalási alapként szolgálnak majd.

A miniszter szintén említette már interjúiban, hogy a kormány a terhek viselésének arányos elosztására törekszik a felek között, vagyis Csányi Sándor szavai ennek fényében sem jelentenek nagy meglepetést. Az arányos tehermegosztásról viszont elképzelhető, hogy a kormány és a bankok teljesen máshogy gondolkoznak.