Hiába a feszültség, Egyiptomban nyomulnak a kínaiak

Vágólapra másolva!
3,1 milliárd dollárért megvásárolja az egyik legnagyobb kínai olajcég, a Sinopec az Apache Corp. egyiptomi eszközeinek a 33 százalékát. Úgy fest, az ázsiai társaságot nem zavarja az, hogy Egyiptomban is viszonylag komoly kockázatok vannak a folyamatos tüntetések, lázadások miatt.
Vágólapra másolva!

Ázsia legnagyobb finomítással foglalkozó társasága, a kínai Sinopec 3,1 milliárd dollárt költ el Egyiptomban. A cég ugyanis megveszi az amerikai Apache Corp. helyi érdekeltségének a 33 százalékát. A kínai vállalatnál ez minden idők legnagyobb közel-keleti befektetése.

A lépéssel a térségben erősíthetik a jelenlétüket a kínaiak. Ugyanakkor a megvásárolt eszközök viszonylag jó helyen fekszenek, távol a tüntetésektől. Ettől függetlenül, ha tovább eszkalálódnak a tüntetések Egyiptomban, akkor ebben a térségben is lehetnek feszültségek. A Sinopec egyébként Irakban is pont most terjeszkedik.

Az Apache és a Sinopec egy globális partnerséget is kötött, aminek a keretében olaj és gáz után kutatnak majd - derült ki az Apache közleményéből.

Az Apache még 2010 novemberében jutott hozzá az egyiptomi eszközökhöz és hordónként 32,5 dollárt fizetett a készletekért (1P). Most 33 dollárért adja el a tulajdonának egy részét. Az érintett területeken egyébként nagyjából 641 millió hordónyi olaj és 3,79 ezer milliárd köbláb gáz van. A Sinopec napi kitermelése az üzlet után mintegy 130 ezer hordóval nő meg, az az mintegy 10 százalékos bővülést jelent a beruházás.

Amennyiben azt nézzük, hogy a másik kínai vállalat, a Cnooc mennyit fizetett a kanadai Nexenért, akkor viszont drágának tűnik a felvásárlás, mivel csak 19,9 dollárért vették meg a készleteket.

Az Apache-nak jól jön a pénz, mivel csökkenteni tudja a hiteleit és részvényt is tud visszavásárolni. Az eladás egyébként része a 4 milliárd dolláros eszközértékesítésnek, amit idén akar véghez vinni az Apache.

2020-ig a Sinopec mintegy 60 milliárd dollárt készül elkölteni akvizíciókra külföldön és a Kínán kívüli kitermelést a teljes kitermelésen belül 50 százalék fölé akarják tornászni. Kína csillapíthatatlan energiaéhségét így csillapítani tudja.

Az Apache Corp. papírja meglehetősen jól reagált a pénteki eseményekre, hiszen 7 százalékot meghaladó ugrást mutatott be a részvény.

Apache Corp. napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu