Mélyponton a műtrágyagyártók

Vágólapra másolva!
Július végén szinte kivégezték az amerikai piacon forgó Mosaicot és Potash Corp-ot, mindkét cég a káliumpiacon tevékenykedik és azért estek ekkorát, mert árverseny lesz az eddig oligopolisztikusan működő piacon. A verseny miatt pedig a nyereségességen eshet komolyabb csorba. Technikailag viszont úgy fest, mintha elérték volna a lokális mélypontjukat az amerikai papírok, így akár egy felpattanásban is lehet bízni.
Vágólapra másolva!

Üstökösként csapott le július végén a káliumgyártók piacára, hogy az orosz Uralkali a fehérorosz Beluruskalival lévő közös cégükből kilép, és ezután árversenybe kezd a kálium piacán. A bejelentés hatására nemcsak az Uralkali árfolyama omlott össze, hanem az Észak-Amerikában tevékenykedő Mosaic és Potash.

A két NYSE piacon forgó részvény esetében azonban már bíztató jelek is megjelentek a grafikonon.

MOSAIC (NYSE): Padlót fogott, de fordulhat

52 dollár körüli szintekről egészen 40 dollárig esett be július végén a Mosaic árfolyama, a részvény viszont azóta nem folytatta a gyenge szereplését, hanem inkább oldalazgatott.

Amennyiben sikerül megindulnia az északi irány felé, akkor 45 dollárnál látható az első komolyabb akadály. Ezen szint fölé ugyanis az elmúlt egy hónap során nem tudott az árfolyam emelkedni. A 45 dolláros szint áttörése után 48 dollárnál az 50 napos mozgóátlag és a tavaly novemberi mélypont lehet ellenállás.

Rendkívül negatív lenne ha a 40 dolláros szint alá becsúszna az árfolyam, itt már a stop-loss szintek is aktivizálódhatnak, és egészen 37,5 dollárig bezuhanhat a Mosaic papírja.

Az MACD vételi jelzése és az RSI emelkedő trendje optimizmusra adhat okot.

A Mosaic árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.



POTASH CORP. (NYSE): Hatalmas párhuzamok láthatóak

Kísértetiesen hasonlít egymásra a Potash és a Mosaic árfolyama. A Potash papírja 38 dolláros szintről 29 dollárig esett be ugyanakkor, mint a Mosaic. A részvény azóta szintén oldalazással tölti az idejét.

Akkor lehetnénk optimistábbak a papírral kapcsolatban, ha a 32 dolláros ellenálláson át tudna lendülni a részvény. Ebben az esetben 34,6 dollárig, az 50 napos mozgóátlagig is megindulhat a Potash.

A 29 dolláros szint elesése után 28 dollárnál látható támasz, ami ha nem tart ki, akkor további méretes zakó vár a papírra.

A Potash Corp. árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.