Nehéz helyzetben az orosz acélgyártók

Vágólapra másolva!
Az alacsony acélárak miatt szenved két meghatározó orosz acélgyártó, az Evraz és a Severstal is. Az európai és a kínai kereslet visszaesése miatt mindkét vállalat veszteséges negyedévet zárt.
Vágólapra másolva!

Továbbra is nehéz helyzetben vannak az orosz acélipari cégek, mivel gyenge az európai és kínai kereslet a termékeik iránt, emiatt pedig alacsonyak az acélárak. Két meghatározó orosz mamut is a héten számolt be előző negyedéves, illetve féléves teljesítményéről.

Az Evraz 122 millió dollárt bukott az év első hat hónapjában, míg a Severstal három hónap alatt 44 millió dollárt, igaz az első negyedévben sikerült az utóbbinak 44 millió dolláros profitot elérnie.

forrás: Investor.hu

A Roman Abramovics tulajdonában lévő Evraz árbevétele 3 százalékot esett éves szinten, ugyanakkor jó jel, hogy a társaság EBITDA-ja 5 százalékot emelkedve 939 millió dollárt tett ki.

A Severstal árbevétele az első félévben közel 9 százalékot csökkent, az EBITDA-ja pedig 909 millió dollár lett, ami 27 százalékos visszaesést jelent. A második negyedév során azonban lehetett javulást látni, ami optimizmusra adhat okot.

A cégek vezetői ráadásul továbbra sem tűnnek optimistának, mindketten nyomott árakkal számolnak, és év végéig nem számítanak túlságosan arra, hogy javulna a helyzet. Az Evraz vezetője azt is elmondta, hogy az egész szektor komoly kihívásokkal szembesül, így arra számítanak, hogy a világpiacon a kihasználtság 75 százalékos szinten marad még egy darabig.

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a Severstal szerint az orosz és az amerikai kereslet erős, szemben az európaival és a kínaival.

Az Evraz és a Severstal a nehézségek miatt egyre jobban törekszik a költségtakarékos működésre és próbálják átvészelni a nehéz időszakot. Az előbbi társaság ráadásul úgy döntött, nem fizet osztalékot az első féléves teljesítmény után, később azonban lehet róla szó, ha el tudják adni cseh és a dél-afrikai érdekeltségeiket.

Severstal heti grafikon (London)

forrás: Investor.hu

Evraz heti grafikon (London)

forrás: Investor.hu