Sarokba szoríthatják a milliárdost

Vágólapra másolva!
Komoly akadályokat gördítenek a világ második leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim elé, aki szeretne minél nagyobb részesedésre szert tenni a holland KPN telekommunikációs vállalatban. Eddig még csak a társaság szakszervezete akadékoskodott, de most nagyon úgy néz ki, hogy egy független alapítvánnyal is meggyűlik a baja, amely az opciói révén a KPN szavazatainak 50 százalékra tehet szert. Elemzői vélemények szerint Slimnek nincs más választása, mint hogy megemelje a még hónap elején tett 2,4 eurós ajánltatát a KPN részvényeire.
Vágólapra másolva!

Falba ütközött a milliárdos

Könnyen keresztül húzhatják a világ második leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek a számításait. Egy független alapítvány, a KPN Foundation ugyanis megakadályozná a holland KPN telekomcég felvásárlását, melyet a telekommogul az érdekeltségi körébe tartozó América Móvilon keresztül kíván végrehajtani. A legnagyobb latin-amerikai telekommunikációs vállalat még augusztus 9-én tett 2,4 eurós részvényenkénti vételi ajánlatot a KPN-re.

Az alapítvány az ügylet megfúrása érdekében élt opciós jogával, és 50 százaléknyi szavazatra jogosult elsőbbségi részvényt hívott le. A KPN Foundation csak azért avatkozott közbe, mert a latin-amerikai telekomcég nem egyeztetett a KPN vezetésével, mielőtt előállt felvásárlási ajánlatával. A lépés a részvényesek, a munkavállalók, az ügyfelek és a szakszervezetek védelmének érdekében történt. Egyelőre a történteket sem a KPN, sem az América Móvil részéről nem kommentálták.

A KPN közleménye szerint az alapítvány csupán ideiglenesen tulajdonolja a részvényeket, ezzel tehát nem zárultak véglegesen be a kapuk az América Móvil előtt. A KPN vezetése nyitott a tárgyalásra, így akár még nyélbe is üthető a tranzakció.

Nem a KPN Foundationnel találta egyedül szembe magát Hollandiában Slim, ugyanis a KPN szakszervezetét sem sikerült eddig meggyőznie, amely a kormányhoz fordult védelemért. A szakszervezet komoly biztosítékokat vár el a KPN stratégiájának folytatásával és a munkavállalókkal kapcsolatban.

Itt az ideje emelni a téten?

Egyre több elemző vélekedik úgy, hogy a vevőjelöltnek emelnie kell ajánlatán, különben nem fog sikerrel járni a felvásárlás. A Sanford Bernstein szakértője szerint a KPN részvényenként legalább 3 eurót is megérhet. Egy névtelenségét kérő telekomszakértő szerint a legnagyobb félelem jelenleg az, hogy Slim megpróbálhat kiszállni a KPN-ből, azonban ha bedobná a törölközőt, akkor az jókora nyomást helyezne a holland telekompapírra - írja a Reuters.

Várhatóan Slim nem adja majd olyan könnyen magát, hiszen a KPN révén Németországban is megvetheti a lábát, sőt, nem is akár hogy. A holland cég német leánya, az E-Plus ugyanis a Telefónica Deutschlanddal olvadhat össze, amivel a legnagyobb helyi mobilszolgáltató születne meg. A versenyhatósági engedély mellett azonban a KPN október 2-i közgyűlésének is rá kell bólintania a tranzakcióra.

A befektetők félelme azonban jól látszódik a részvény árfolyamán, a KPN több mint 5 százalékos mínuszban található.

A KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo