A magyar celebeknek semmi sem árthat

Konta Barbara a SportKlub műsorvezetőjeként tér vissza a képernyőre
Vágólapra másolva!
A múlt héten már elkezdtek átállni a csatornák az új struktúrára, elindult az őszi szezon. A nyár hozott zajos bukásokat, meglepetéseket és kisebb-nagyobb sikereket is, meg is nézzük, kinek jött be a tévés szempontból amúgy erősen hanyagolt bő két hónap. Hat győztes és hat vesztes a nyárból.
Vágólapra másolva!

Nyertes: Rudolf Péter

Sokan szeretnének sorozatot forgatni itthon rendes költségvetéssel, a színész-rendezőnek ez sikerült: a Kossuthkifli költségvetése összesen 740 millió forint, amelyből - saját közlése szerint - az MTVA 480 milliót ad. A 740 millió hat epizódért soknak tűnik, főleg, hogy egy Tűzvonalban-rész három éve 16 millióból készült, a Hacktion újabb epizódjai pedig 22 millió körül vannak. Ezt Rudolf azzal védi ki, hogy filmes igényességgel dolgoznak, és három nagyfilmért már nem lenne sok az összeg.

Rudolf Péter, Kossuthkifli Forrás: MTVA

A főbb szerepeket Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos játsszák.

Vesztes: Szebeni István

Mint ismeretes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap május 15-én megszüntette Szebeni, valamint két belső és egy külső munkatárs munkaviszonyát az MTVA gyorsított vizsgálatának eredményeképpen. A vizsgálat megállapította, hogy az ominózus adás szerkesztője, továbbá az adáslebonyolítás két érintett munkatársa is felelős volt a hétfő éjszakai Híradó pár kritikus másodpercének adásba kerüléséért. Szebeni azt mondta: "Úgy utálom ezt, hogy tíz perccel átcsúszik ez a kibaszott Híradó, és itt ezzel kell szórakozni!" Ez került véletlenül adásba a felvétel után két órával, de hiába magyarázkodott a tévés, megváltak tőle. Per lett a dologból, Szebeninek pedig ott volt az egész nyár, de nem lett állása.

Nyertes: A bura alatt

Stephen King írásaiból készült már remek film és halovány sorozat is, így mindig kérdés, mire mennek a forgatókönyvírók, rendezők a könyv formában már sikert aratott alapanyaggal. Némelyiknek ő maga volt a producere, más adaptációkban színészként is feltűnt. Volt könyv, amelyből azért született sorozat, mert King képtelen volt játékfilmmé rövidíteni a sztorit, egy másik szériába meg azért vágott bele, mert elégedetlen volt a filmes megvalósítással - erről bővebben itt írtunk.

A bura alatt Forrás: TV2

A bura alatt azonban 2013 nyarának nagy tévés sikere, az USA-ban remek nézettséggel megy, itthon a TV2 mutatja be hamarosan (hacsak nem vár addig, amíg mindenki letölti magának).

Vesztes: a TV2

Ha már szóba került a csatorna A bura alatt apropóján, jelezzük is, hogy fennállása egyik leggyengébb nyarát zárta, és ez nem mellesleg a programigazgató állásába került. Kiss Péternek egy nappal a TV2 őszi műsorait bemutató sajtóesemény előtt kellett elvinnie a balhét. A heti átlagok is harmatosak voltak, és akadt olyan sorozat is, amely elsőre megbukott. A csatorna most azt kommunikálja, hogy kétszer annyi pénzt invesztált az őszi saját gyártásra, mint tavaly.

Nyertes: Totál szívás

A Breaking Bad 5,9 millió nézővel tért vissza az Egyesült Államokban, ami egy AMC-szintű csatorna számára ragyogó eredmény, a vezetők már kezdik megbánni, hogy egykor kiadták az utasítást, miszerint be kell fejezni a történetet. A drogbizniszbe beszálló, egykor tökéletes lúzer kémiatanár sztorija itthon is egyre kelendőbb, főleg a torrentoldalakon.

Totál szívás Forrás: RTL

Magyarországon az RTL Klub adja, de elképesztően nyomorúságos időpontban: éjjel fél egykor. Hogy a médiahatóságtól vagy az érdektelenségtől félnek, azt nem tudjuk, de jobbat érdemelne.

Nyertes: Éjjel-nappal Budapest

Az RTL Klub nem minden ötlete jó, de általában addig nyomatja (sajtóban, Fókuszban és mindenhol, ahol lehet), amíg megszokják és megszeretik a tévézők. Az Éjjel-nappal nyögvenyelősen indult, de a türelem meghozta a gyümölcsét, három hét után már ívelt felfelé a nézettség, és egész nyáron biztosan szállította a magas számokat. Az ennél drágább gyártású Barátok közt hosszú nyári pihenőn volt, de az ordibáló ifjak nem, így az Éjjel-nappal Budapest vitte minden hétköznap este az RTL-re a nézők százezreit. Nem tudni, mennyi van a formátumban, de - ha csak szigorúan a számokat, és nem a mondanivalót nézzük - ez egy sikersztori.

Vesztes: Big Brother

A CBS-en már a 15. amerikai Big Brother megy, ami figyelembe véve azt, hogy itthon a TV2 egykor sikeresen megbukott a másodikkal - és nem is forszírozta tovább -, kész csoda. Igazából a reality akár nyertes is lehetne, ha a nézettség lenne a fő szempont, de most fordítunk egyet, más nézőpontból vizsgáljuk a veterán formátumot. A műsor újabb kiadása csak antiszemita, rasszista és homofób beszólásai miatt lett felkapott, a "rossz reklám is reklám" elv alapján.

Big Brother Forrás: CBS

Nem vagyunk szenilisek, több valóságshow szerzett már magának nézőtábort botrányokkal, sokszor derül ki, hogy prostituált vagy pornós van a szende kislány álcája mögött, de most úgy tűnik, a Big Brother épp azt bizonyítja, ha nincs balhé, akkor nézettség sincs.

Vesztes: Angus T. Jones

Filmes-tévés pályája csúnyán megtört. A Két pasi - meg egy kicsi felelőtlenül nyilatkozó fiatal szereplője, Angus T. Jones nemcsak, hogy kevesebbet szerepel, és sokkal kevesebb pénzt keres, de már a főcímben sem lesz benne - megszűnt állandó szereplő lenni. Tíz évig alakította "a kicsit", de ostobán nyilatkozott, pocskondiázta a sorozatot, és felszólította a nézőket, hogy kerüljék el. Az eset komoly port kavart, a stúdió és a csatorna egyaránt megorrolt a fiatal színészre.

Nyertesek: a magyar celebek

Továbbra is vígan jönnek-mennek a magyar csatornák közt, számlatömbbel és pecséttel a hónuk alatt. Mint a napokban kiderült, a rendületlenül folytatódó Hal a tortánban továbbra is 400-500 ezer forint a gázsi a szereplőknek (hetente öten főzőcskéznek), az alapanyagra szánt pár tízezres mellé. A TV2 több sztáros-celebes műsort indít, ahol szintén jól lehet keresni, és az MTV is napi show-val riogat.

Vesztes: a Hazugságok gyűrűjében

Ekkora bukás régen volt: pár hete a frissen bemutatott Hazugságok gyűrűjében katasztrofális vereséget szenvedett a Szulejmántól. Július 17-én történelmi mélyponton volt a TV2 a kereskedelmi célcsoportban, ugyanis a sorozat második része csak 4,4 százalékos közönségarányt ért el, este 22.45 után. Ennél rosszabb számokat csak egy 2010-es adásszünet hozott, akkor a fiatalabb nézők egy százaléka időzött a csatornán, várva, hogy visszatér a kép.

Nyertesek: Konta Barbara hívei

Az egykor szép rajongói táborral bíró Konta Barbara, a Barátok közt egykori színésznője, a Lazac és a Dumáljuk meg! műsorvezetője a SportKlubon tér vissza. A csatorna az olasz futballbajnokság, a Serie A szombat délutáni és esti meccsein számít rá. Hétfőnként ő vezeti majd a Calcio című, olasz futballal foglalkozó háttérmagazint is.

Konta Barbara Forrás: SportKlub

Vesztesek: a Glee rajongói

Mint korábban megírtuk, 31 éves korában egy szállodai szobában elhunyt Cory Monteith, akit a hazai nézők a Glee - Sztárok leszünk című, RTL Klubon vetített sorozatból ismerhetnek. Holttestére július 13-án, szombat délután találtak rá, a személyzet azonnal híva a rendőrséget és a mentőket, de nem sikerült megmenteni. A boncolás és a toxikológiai analízis után kiderült, hogy az idegenkezűség kizárható, bűncselekmény nem történt, a színész heroint és alkoholt fogyasztott, ez okozta a halálát. Egy 2011-es interjúban elmondta, hogy 13 éves kora óta kábítószerezett, majd 19 évesen ment először rehabilitációs kezelésre, mert addig "mindenfélét bevett, annyit, amennyit csak lehetett".