Szenvedés várhat a feltörekvő országokra

Vágólapra másolva!
Fájni fog az amerikai pénznyomda mérséklése a feltörekvő országoknak, ellenben a fejlett piacokon folytatódhat a lassú felépülés. Ezért a globális gazdasági növekedés elsődleges felelőse az Egyesült Államok vezette fejlett világ lehet, míg az eddigi hajtóerőt jelentő Kína, India vagy Brazília növekedése akár hosszabb ideig is visszafogottabban alakulhat.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piacok gazdasága még lassabban nőhet, ha az amerikai jegybank szűkíti monetáris expanzióját, így a globális GDP bővülést most a fejlett országok segíthetik, elsősorban az Egyesült Államok vezetésével, írja a Reuters az IMF anyagára hivatkozva.

Sérülékenyek a feltörekvő országok

A Valutaalap a csütörtökön kezdődő oroszországi G20-as találkozóra készített egy anyagot, amiben a globális gazdasági növekedés felpörgetésére, valamint az elmúlt időszakban felerősödő kockázatok hatékonyabb kezelésére ösztönöz. Ugyanis szerintük a feltörekvő országok igen érzékenyek lesznek a Fed pénznyomdájának mérséklésére.

Ez persze nem újdonság, hiszen már az amerikai monetáris szigorítás belengetése is igencsak megnyomta, elsősorban a nagy folyó fizetési mérleg deficittel küzdő országok (India, Brazília, Törökország) állampapír hozamait, ráadásul devizáik is jelentős gyengülésbe kezdtek.

Forrás: investor.hu

Az IMF szerint habár a döntéshozóknak alapjában véve hagyniuk kellene, hogy a devizaárfolyamokat a fundamentumok vezéreljék, szélsőséges esetben azonban a beavatkozás sem ördögtől való, ha ezzel csökkenteni tudják a nagy kilengéseket. A legnagyobb félelem viszont az, hogy a fejlődő országok növekedése hosszú ideig visszafogottabb lehet, ami miatt a Valutaalap is csökkentette előrejelzését, többek között a kínai, az indiai és a brazil gazdaságra is.

Most a fejlett világ szerepel jól

Ugyanakkor az Egyesült Államokban, valamint más fejlett országokban tovább gyorsulhat a növekedési ütem, ezért 2014-re még mindig élénkülést várnak. Jövő évben a felépülő munkaerőpiacnak és az ingatlanszektornak köszönhetően a fogyasztás is fellendülhet, további katalizátort adva az USA gazdaságának bővüléséhez.

Az IMF az eurózónára is optimista, szerinte a harmadik negyedévben is folytatódhat a megkezdődött fellendülés, bár annak mértéke még továbbra sem egetverő, ezért szükséges lenne a banki hitelezés ösztönzése, és a pénzintézetek mérlegének végleges helyreállítása.

A globális gazdasági egyensúlytalanságot azzal lehetne enyhíteni, ha az olyan, többlettel gazdálkodó országok, mint Kína vagy Németország fűtené belső keresletét. Míg a deficites államok, mint például az eurózóna perifériaországai, vagy Nagy-Britannia, külső versenyképességük javításával tudnának szorult helyzetükből kiszabadulni.

Forrás: investor.hu