Elfogadhatatlan a bankok mentőakcióra tett javaslata

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség javaslatainak egy részét elfogadhatatlannak tartja a kormány a devizahitelesek megmentése ügyében, tájékoztatta az NGM az MTI-t. Azt egyelőre nem tudni, hogy mit kifogásol a kormány, mindenesetre a jegybank alelnöke is elmondta egy interjúban, hogy a devizahitelesek helyzetét végleg rendezni kell.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudjuk, hogy a kormány milyen módon szeretné rendezni a devizahitelesek ügyét, az érintett felek közötti egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Az információmorzsák alapján azonban a kirakónak egyre több darabja kerül a helyére, bár még közel sem állhatott össze a teljes kép.

Az NGM-nek nem tetszik a Bankszövetség javaslatának bizonyos része, mely a helyzet rendezésére kétféle megoldást is felkínál. A bankok a devizahiteleket forintosítanák az MNB-től kedvezményes áron kapott devizával, majd a forinthitel kamatát állami támogatással úgy csökkentenék, hogy a hitelesek havi törlesztőrészlete ne emelkedjen. A másik javaslat értelmében a devizahiteleket időben elnyújtva vezetnék ki: az adós az eredeti törlesztőrészletet fizetné, de a hitel futamidejét öt évre csökkentenék, mely időtartam alatt egy gyűjtőszámlán halmozódhatna a futamidő lerövidítése miatti különbözet.

Balog Ádám Heti Válasznak adott interjújából eközben annyi derül ki, hogy végleges megoldásban kell gondolkozni, ami az árfolyamgát kibővítését jelenti (hogy ne kelljen öt év múlva ismét szembenézni az esetleges kedvezőtlen devizamozgás hatásaival). Az elmondottak egybecsengnek az MNB javaslatával, amit a devizahiteles kérdésben egy cikk keretében ismertetett. Eszerint az árfolyamgát konstrukció öt éves könnyített időszakát a hitel futamidejéig kitolnák, és a 180 forintos svájci frank feletti tőkerészt is bizonyos mértékben elengednék.