Sokkal drágább lesz bankolni

Vágólapra másolva!
Átlagosan több mint 40 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankmonitor.hu elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

"A tíz legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki, ez az érték október 25-re 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé nő," mondta el Sándorfi Balázst, a Bankmonitor szakértője. A több hónapos átfutás szerinte azzal magyarázható, hogy a bankok egymás árazására is dinamikusan reagálva módosítják saját költségtételeiket.

A tranzakciós adó év elejei bevezetésénél, egyébként ugyanez volt a tapasztalat, így a szakértők szerint most is várhatóan 4-5 hónapra lesz szükség a költségszintek stabilizálódásához.

A legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek a díjtételek emelkedésével párhuzamosan enyhén mérséklődnek, ami azt jelenti, hogy az eddigi legkedvezőbb ajánlatok az átlagnál nagyobb mértékben drágulnak.

Az olcsó és a drága banki termékek közötti árkülönbözet eközben tovább emelkedett. Sándorfi Balázs elmondta, hogy az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezer forintról 17 ezer forint fölé nőtt.

A tranzakciós illeték augusztus elsejétől emelkedett meg, ám a bevett banki gyakorlat szerint az árkülönbözetet csak több lépcsőben, fokozatosan érvényesítik az ügyfeleik felé.