Vágólapra másolva!
Eljárást indíthat a NOB Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok orosz rúdugró ellen, amiért a homoszexuálisokat sértő kijelentéseket tett a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

Jacques Rogge, a NOB kedden leköszönő elnöke elmondta: hamarosan döntenek az ügyben. Hangsúlyozta ugyanakkor,az orosz államtól szóban és írásban is garanciákat kaptak, hogy a jövő évi szocsi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt.

Iszinbajevát számos külföldi bírálat érte azok után, hogy a moszkvai vb-n - miután aranyérmes lett - nyíltan elutasította a homoszexualitást, és keményen kritizálta azokat a külföldi versenyzőket, akik a melegek jogainak védelmében például szivárványszínűre festették körmeiket. Később arról beszélt, hogy félreértették nyilatkozatát, és ellene van minden diszkriminációnak.

Iszinbajeva nem néz csúnyán a melegekre - félreértették Forrás: Origo

Sokan felvetették: ezek után a rúdugró alkalmas-e, hogy továbbra is a NOB ifjúsági olimpiai nagykövete legyen. (Az orosz sportoló a szocsi játékokon az olimpiai falu egyik "polgármestere" lesz, és viszi majd az olimpiai lángot is.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette ki: a jövő évi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt, és hangsúlyozta, Oroszországban nem diszkriminálják a homoszexuálisokat. Az orosz kormány két hete írásos garanciát küldött a NOB-nak, melyben biztosította a szervezetet, hogy "szexuális beállítottságától függetlenül mindenkit szeretettel várnak Szocsiban".