Jóváhagyták az E-Star csődegyezségét

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla az E-Star csődegyezségét. A hír fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy annak bejelentése előtt felfüggesztették a részvények és kötvények kereskedését a tőzsdén.  
Vágólapra másolva!

A cégnek negyedik nekifutásra sikerült egyezséget kötnie a hitelezőivel. A korábbi elképzeléseihez képest csak jelentős engedményeket téve sikerült ezt elérni, így például a hitelezők képviselői bekerülhettek különböző menedzsmenti és ellenőrző pozíciókba. A másik neuralgikus kérdés, a saját kötvények cégcsoporton kívülre kerülése volt, amik szintén visszakerültek a vállalathoz.

Ezt az egyezséget a törvényszék első fokon elutasította, aminek jogerőre emelkedése a felszámolás automatikus megindítását jelentette volna. Ezt most sikerült elkerülni, a cég életben maradása így jogi értelemben biztosított.

A nagy kérdés, hogy az új tulajdonosi kör által megbízott vezetés hogyan tud a cégből nyereségesen működő, jól prosperáló céget építeni? Jelentősen csökkent ugyanis a belföldi projektek száma, mind a belföldi, mind a külföldi tevékenységet erősíteni kellene. A hitelezőből tulajdonossá váló részvényeseknek persze nem is nagyon lehet más célja, mint az, hogy felvirágoztassák a céget, és elfogadható részvényárfolyam elérése esetén kiszálljanak a cégből.

A mai hír egyértelműen pozitív, várhatóan az árfolyam emelkedését hozhatja. Nagy kérdés viszont, hogy mi lesz középtávon, hogy sikerül-e felfuttatni a cég működését.