Az NFÜ megkezdte az offshore-hadműveletet

Vágólapra másolva!
Érkezik a levél az NFÜ-től, amelyben arra kíváncsiak, hogy kik az uniós pályázaton nyertes társaságok tulajdonosai. A nyolcoldalas papírt nyolc napon belül kell visszaküldeni.
Vágólapra másolva!

Minden, 2007 óta uniós pályázaton támogatást nyerő levelet kap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ). A Papírkapitalizmus blog szerint már vannak pályázók, akikhez a múlt héten eljutott a felszólítás, hogy töltsön ki egy nyilatkozatot arról, hogy kik a pályázó társaság tulajdonosai.

Csepreghy Nándor fejlesztési államtitkár-helyettes augusztus 16-án jelentette be, hogy az NFÜ-irányítását átvevő Lázár János iránymutatásának megfelelően átvizsgálják az összes, ebben a ciklusban nyertes pályázatot, hogy kiszűrjék az offshore cégeket. Lázár múlt héten beszélt arról, hogy postázzák a nyilatkozatokat 44 ezer pályázónak.

A NFÜ nyilvános statisztikájában hétfő délelőtt 57 534 hatályos szerződés szerepelt, ebben az állami-, önkormányzati és magánnyertesek is benne vannak. Ennél valójában még több nyertestől lehet begyűjteni a nyolcoldalas nyilatkozatokat, mert egy projektet több kedvezményezett is megvalósíthat, és mindnek külön-külön nyilatkoznia kell. A blog nyilvánosságra hozta az NFÜ felszólítását is, amely szerint a pályázóknak a kézhezvételtől számítva 8 munkanapjuk van visszaküldeni a papírokat.

A nyilatkozattal a magánpályázóknak azt kell bizonyítaniuk, hogy átlátható társaságok, vagyis hogy világos tulajdonosi szerkezettel rendelkeznek. A szöveg szerint fel kell tüntetni mindenkit, aki legalább 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel bír a pályázó társaságban.

Csepreghy Nándor augusztusban arról beszélt, hogy minden pályázót átvizsgálnak. A nyilatkozat két 2011-es törvényt idéz, Csepreghy pedig azt mondta, hogy az ezek hatályba lépése után pályázóktól el is vehetik a pénzt, ha kiderül, hogy offshore-társaságok. Lázár János múlt héten azt mondta, nem boszorkányüldözésről van szó, a magyar cégeknek pedig alig néhány percébe kerül kitölteni a papírt.