Cáfolják a horvátok, hogy oroszoknak adnák el a Mol-leányt

Vágólapra másolva!
Cáfolja a horvát miniszterelnöki hivatal, hogy tárgyalásokat folytatnának a Rosneft orosz olajcéggel az INA -ban való részesedés szerzéséről. A Bloomberg még pénteken számolt be ügyhöz közel álló forrásaira hivatkozva arról, hogy a horvátok megkeresték az orosz vállalatot és egy tisztességes csomagot ajánlottak nekik az INA-ban.
Vágólapra másolva!

A pénteki pletykák szerint a horvátok 25 százalék plusz egy szavazatra csökkentenék az INA-ban levő részesedésüket, melyről már korábban is hallani lehetett a médiában. Ezúttal azonban nem a Mol-t, hanem az orosz Rosneftet rebesgetik a potenciális vevők között.

Három, ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva a Bloomberg azt írta ráadásul, hogy a horvátok keresték meg az oroszokat, felajánlva nekik az INA feletti irányítást. Nemcsak saját részesedésükből adnának ugyanis el, hanem a tulajdonosváltással kapcsolatos elképzelés szerint a Mol is kiszállna a horvát vállalatból, 49 százalékos részesedésének teljes eladásával.

A horvát fél egyelőre cáfolja, hogy megkeresték volna az oroszokat, és bár kizárni semmit sem lehet, a lapértesülés inkább tűnik egy újabb kommunikációs fogásnak és nyomásgyakorlásnak, mint valós veszélynek.

Az INA körüli felfordulást viszont érdemes komolyan venni. A horvátok nagyon eltökéltnek tűnnek az olajcég irányítási jogait a Mol kezébe adó részvényesi megállapodás újratárgyalásában, márpedig nagy kérdés, hogy a Mol hogyan viszonyulna a befektetéséhez az új felállás mellett. Nem véletlen talán, hogy lapok korábban arról írtak meg nem nevezett Mol forrásra hivatkozva, hogy a hazai olajcég ilyen esetben akár részesedésének egészén is túladna.