Perdöntő az átláthatóság a projektekben

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, NFÜ vezető, akcióterv az uniós forrásvesztés elkerülésére sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Azok a vállalkozások, amelyek nem nyújtják be időre az új nyilatkozatot, visszamenőleg is elbúcsúzhatnak a folyamatban lévő uniós projektjük kifizetésétől.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító államtitkár kedden jelentette be mindezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mint azt korábban az Üzletrész is megírta, szeptember elejére módosultak a transzparenciát bizonyító nyilatkozatok, amelyek tartalmilag kérdeznek rá, mennyire felel meg az adott cég az alaptörvényi és abból következő törvényi átláthatósági feltételeknek.

Forrás: MTI/Beliczay László

Az új pályázók automatikusan kötelesek az új, részletesebben kidolgozott dokumentációt benyújtani, de ugyanezt a csomagot azoknak a vállalkozásoknak is ki kell tölteniük és be kell adniuk, akik korábban már sikeresen pályáztak. Épp úgy kizáró ok lehet, ha elvétik a határidőt, mint hanem felelnek meg az alkotmányban rögzített átláthatósági követelményeknek, hangsúlyozta az államtitkár: „Ha a cég nem válaszol, vagy nem felel meg a feltételeknek, az ügynökség azonnal eláll a kifizetéstől.” Tájékoztatása szerint az elmúlt hét évben Magyarországon 60 ezren nyertek el uniós támogatást, jelenleg 44 ezer cég felülvizsgálata zajlik.

Az újítás értelmében szeptember elejétől az uniós támogatásra pályázó szervezetnek nyilatkoznia kell egyenként, tényszerűen, hogy mely körülmény, tény, adat az, amely miatt a szervezet megfelel az átláthatóság jogszabályi feltételeinek. A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kell név szerint például a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről is.

Az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról hétfőn megkötött megállapodásról szólva Lázár János kiemelte: a kormány jól képviselte az ország érdekeit. Néhány szomszédos ország az elmúlt hetekben 25 százalékos korrekciót kapott az Európai Bizottságtól. „Pontosan tudni kell, hogy a 2006 óta érvényben lévő gyakorlat miatt büntetnek minket” – így az államtitkár. Hangsúlyozta továbbá, hogy a korrekcióhoz több lépés szükséges. „Ez most a magyar kormányon múlik, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen, a fejlesztési minisztériumon, és a beruházások kivitelezésével-felügyeletével foglakozó kollégákon és vállalkozókon. Nagy a felelősségünk, hogy a következő két hónapban képesek leszünk-e Brüsszel számára annyi számlát és programot bemutatni, amire a kifizetések megtörténhetnek. […] Ha a következő két hónapban jól dolgoznak a kollégáink, akkor Magyarország 2013-ban 1300-1400 milliárd forint uniós forrást fog kifizetni, és minimális lesz a veszteség.”